Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

15 miljoen euro voor aanpak pgb-fraude

In het nieuwe begrotingsakkoord is voor de jaren 2013 en 2014 15 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de aanpak van fraude met het persoonsgebonden budget (pgb). Bovendien is er nog eens 15 miljoen euro beschikbaar voor de intensivering van de algemene fraudeaanpak in de zorg.
15 miljoen euro voor aanpak pgb-fraude

Hoe het ministerie van VWS de pgb-fraude precies gaat bestrijden is nog niet bekend. Een plan van aanpak hierover zal in het najaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Het is al wel bekend dat VWS zal inzetten op het voeren van face-to-face gesprekken bij de indicatiestelling van pgb-houders. Verder wordt het pgb fraudebestendiger als het in januari 2014 een ‘bruto trekkingsrecht’ wordt en dus niet meer direct op de rekening van de budgethouder wordt gestort.

Prioriteit

In antwoord op Kamervragen van 18 september over zorgfraude, zegt demissionair minister Schippers (VWS) dat het onbekend is hoe groot het percentage werkelijk gepleegde fraude in de zorg is. Ze weerlegt de stelling van Kamerleden Sabine Uitslag en Coskun Cörüz (CDA) dat het bestrijden van zorgfraude geen prioriteit zou zijn van het ministerie. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Effectief fraude voorspellen in de gezondheidszorg

Verdachte mega pgb-fraude weer aan het werk

Zorgverzekeraars ontdekken opnieuw meer zorgfraude

14 REACTIES

 1. Mijn stokpaardje (maar ik moet het vermelden voor die toch al zwaar getroffen ouderen en gehandicapte patienten): de AWBZ geeft geld voor de verzorging van patienten (plusminus 80 euro per patient per dag!!!). Als de instelling nu structureel minder verzorgenden op een afdeling zet (minder dan wat de AWBZ eist) dan is het tel uit je winst: PURE FRAUDE. Het wordt nog erger als er ook nog minder of geen opgeleiden staan (komt HELAAS voor). En adje rem geeft terecht aan dat de verzorging alle patienten over dezelfde (slechte) kam scheert en geen verschil maakt tussen een zorgzwaartepakket 4 of 7. Geen een verzorgster weet dat als ze de kamer betreedt (en ook voor ZZP7 geeft de AWBZ meer dan voor ZZP4). En maar dure cursussen geven. Hoor net op de Radio dat bestuurder Rob van Dam van zorginstelling Osira (A’dam)het bovenstaande in alle toonaarden ONTKENT. Hem wacht hel en verdoemenis.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind het prima dat de pgb bestaat voor gehandicapten enz die de zorg nodig hebben… Niet terwijl een moeder de hele dag thuis zit haar kind naar speciaal onderwijs gaat wordt om 07.30 gehaald en 16.00 uur terug gebracht wordt en 100 % salaris geniet uit de PGB.. Voor de uren dat het kind thuis is dat,dat er zorg wordt ingehuurd… wij worden ook niet betaald … voor niks doen….

 4. Enige tijd geleden heb ik fraude van een PGB-budget gemeld bij het zorgkantoor. Er werd mij verteld dat er idd sprake was van fraude en dat het verder onderzocht werd. In het kader van de privacy van de client konden ze me verder niet op de hoogte houden van de afwikkeling van het onderzoek. En nu, zo’n 3 maanden later lijkt het er op dat er nog steeds niets mee gedaan is! En daar betaal ik dan iedere maand zorgpremie voor?

 5. Bizar is het om te zien dat het nodig is om zoveel geld te reserveren voor aanpak PGB fraude. Maar wat nog veel erger is als je ziet hoeveel misbruik er is in de zorginstellingen voor mensen met een beperking en dat we daar niets over teruglezen. Ik werk in de PGB zorg en diverse klanten huren ook zorg in van een instelling. Vaak is de nota die ze sturen niet correct: er wordt teveel gedeclareerd. Gebeurd niet een keer maar regelmatig en ik zie het alleen bij mijn klanten. Hier gaat dus heel veel geld om en niemand lijkt er iets aan te doen. Dus prima: aanpak PGB fraude maar dan ook aanpak fraude in zorginstellingen.

 6. Ja Jan C. blijf druppelen. Zo worden steenharde derivatenbestuurders uitgehold. Nogmaals : In Den Haag begint de victorie, alwaar de gemeente het Balkenende-bovenmatige graaien terugvordert van een instelling, hoewel de betreffende graaiers wel zullen beweren dat dit ten koste zal gaan van de toch al onderverzorgde bewoners.

 7. Zelfs bij het zo gelauwerde buurtzorg schrijven ze uren met een vork. Alleen face to face uren mogen geschreven worden, alsof dat gebeurt !
  Het PGB is eruit gepakt en als zondebok neergezet, echter binnen de reguliere zorg is het graaien nog vele vele malen groter.

 8. Toevoeging. En ik blijf vinden dat een bestuurder die IN DEELTIJD van 60% een “beloning” heeft van 272.000 euro (nog zonder declaraties en randvergoedingen) en om half tien binnenkomt en na 4 uur nergens meer te zien is en maar 10% van de vermoeienis voelt van een betrokken verzorgende, EVEN ZO GOED IN DE FRAUDE categorie valt.

 9. Mijn voortdurende oproepen dat de zorg niet duur is maar een bron van fraude en overdadige beloningen is, begint tot mijn groot genoegen VRUCHTEN af te werpen. Ja het duurt altijd lang voor de politiek iets doet. Eerst moeten de vrienden buiten schot gehouden worden. Maar dat dit weer 15 miljoen moet kosten. Waarom niet onverwachte onderzoeken (invallen) laten doen door de IGZ. Wat doet dat HELE HELE DURE INSTITUUT anders. En dan landelijk aan de schandpaal pinnen, dat helpt; dan gaat men op tal van plaatsen angstig acties ondernemen. Verder vind ik de zorg – qua graaien — zo verziekt dat ik bang ben dan van die 15 miljoen weer een groot deel – zoals met elk miljoen en miljard in de zorg – weer terecht komt bij …..

 10. Slecht nieuws € 15 mio. zonder concreet plan van aanpak! Immers het gaat om diefstal, welke helaas in de genen zit van de Nederlandse maatschappij. Dit budget bestaat m.i. ook voor een aanmerkelijk deel uit diefstal. Immers financiële ellende wordt altijd in algemene termen benoemd en is dan een schijnbare professionele basis om geld uit te geven. Het enige dat in onze maatschappij zou helpen is om de mensen, die stelen persoonlijk aan te spreken. Hierbij zal de top in de maatschappij, van de mensen die er toe doen in de gevangenis moeten belanden. En dan zal de mentaliteit veranderen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.