Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

175 banen weg bij Zuyderland-ziekenhuizen

In de ziekenhuizen van Zuyderland verdwijnen op korte termijn 175 banen. Dat meldt regionale omroep 1Limburg. De ontslagen zijn volgens de ziekenhuisgroep nodig om te voorkomen dat het fusieziekenhuis ook dit jaar in de rode cijfers terecht komt.
zuyderland300.jpg

Op dit moment werken er in totaal zo’n 5000 mensen bij de ziekenhuizen in Geleen, Heerlen, Brunssum en Kerkrade De klappen vallen met name bij de staf en ondersteuning, zegt de voorzitter van de raad van bestuur, David Jongen in L1-programma AvondGasten. ‘Wij trekken alles uit de kast om dat zonder gedwongen ontslagen te doen maar dat kan ik niet beloven. We willen voor de zomer kijken of dat lukt’, aldus Jongen.

Tekort
In april werd al duidelijk dat als Zuyderland niet zou ingrijpen, het dit jaar afstevent op een tekort van 12 miljoen euro. In 2016 had het fusieziekenhuis een tekort van 14 miljoen euro, wat neerkomt op 2 procent van de begroting.

Afbouwen
Nu is duidelijk geworden dat de bezuiniging ook handen aan het bed gaat treffen. Volgens Jongen is er sinds 2015 op veel plekken extra personeel ingezet om de fusie tussen de ziekenhuizen in Heerlen en in Sittard-Geleen te laten slagen. Dat kan nu worden afgebouwd. Inmiddels is de fusie voor 70 procent uitgevoerd, aldus Jongen.

Fusie
Destijds werd er kritisch gereageerd op de fusie tussen de ziekenhuizen. In het interview zegt Jongen dat die kritiek onzin was.’Zonder fusie was de toekomst van ziekenhuiszorg in de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek penibel geweest. En nu lossen we de problemen op. We zullen deze financiële problemen overwinnen. Dan hebben we nog steeds een fantastisch toekomstperspectief voor Zuyderland’, zegt Jongen. Volgens de bestuursvoorzitter is het voor alle ziekenhuizen een grote uitdaging om ondanks de groeiende vraag naar zorg, greep op de kosten te houden.

Dossier Arbeismarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.