Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1800 meldingen over misstanden ouderenzorg

Mark van Dorresteijn
Abvakabo FNV heeft in drie weken tijd ruim 1800 meldingen ontvangen over tekortkomingen in de ouderenzorg. De meeste meldingen hebben volgens de vakbond te maken met de hoge werkdruk, eenzaamheid en tekort aan aandacht.
1800 meldingen over misstanden ouderenzorg

De meldingen hebben betrekking op te lang moeten wachten voor toilet of douche, te lang in vervuild incontinentiemateriaal, medicatiefouten en te weinig aandacht kunnen geven. Zo luidt een van de meldingen: ‘Veel van de bewoners zijn sinds ze bij ons zijn komen wonen nauwelijks buiten geweest. Vaak al een jaar of langer niet meer.’ Maar ook een melding: ‘Roosters die vol gaten zitten. Geen personeel. Door reorganisatie mensen eruit. Aankomend weekend staat er twee man personeel in plaats van vijf. Voor twee afdelingen zo’n vijftig bewoners. Hoe kun je zo kwaliteit van zorg leveren?’

Afspraken

Abvakabo FNV wil in de cao voor verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg afspraken maken om deze werkdruk nu echt aan te pakken. Na een reeks aan acties, gaan de onderhandelingen over deze cao nu weer geopend worden. Tevens is Abvakabo FNV van mening dat het kabinet de miljardenbezuiniging op de ouderenzorg moet heroverwegen.

Onder de maat

De meldingen onderschrijven volgens Abvakabo het beeld dat door de Inspectie voor de Gezondheidszorg is geschetst. De bevindingen van de IGZ maakten duidelijk dat de kwaliteit van de ouderenzorg nu al onder de maat is. ‘Dit waren bevindingen van twee jaar geleden. Als de kwaliteit toen al onder de maat was, hoe moet dat nu dan met nog meer miljarden bezuinigingen en nog minder handen aan het bed? De vele misstanden die bij Abvakabo FNV gemeld zijn, maken duidelijk dat nog verder bezuinigen op de ouderenzorg echt niet kan.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Bekijk het dossier

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.