Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

200 miljoen naar verpleeghuizen nog onzeker

Mark van Dorresteijn
De PvdA wil 200 miljoen euro vrij maken om het leven voor mensen in verpleeghuizen aangenamer te maken. Senioren kunnen zo vaker het gebouw verlaten, om te gaan wandelen of iets anders te ondernemen. Ook kan de werkdruk voor verpleegkundigen op deze manier wat verlicht worden. Dat meldt De Telegraaf. Brancheorganisatie ActiZ zegt dat er nog op geen enkele manier bevestiging is van dit bedrag.
200 miljoen naar verpleeghuizen nog onzeker
Foto: ANP Roos Koole

VVD en PvdA kwamen in het voorjaar overeen dat ze elk voor structureel 375 miljoen aan extra uitgaven mochten verlangen van het kabinet. De VVD steekt dit bijna allemaal in defensie. De PvdA in ouderenzorg en kinderopvang.

Kostenplaatje

Een definitieve knoop over hoe dit gaat gebeuren is nog niet doorgehakt. Er kan bijvoorbeeld via een belastingkorting geld richting de ouderen gaan. Het kostenplaatje van ongeveer 800 miljoen euro zou geen probleem meer zijn door een meevaller van een half miljard euro. In theorie kan er nog het een en ander aan de bedragen veranderd worden, maar die kans wordt door ingewijden van De Telegraaf klein geacht.

ActiZ

Woordvoerder Bernadette Naber van brancheorganisatie ActiZ voor verpleeghuizen laat desgevraagd weten nog geen bevestiging te hebben voor de extra miljoenen. ‘Als dat budget inderdaad vrij komt zou dat fantastisch zijn. We wijzen er wel op dat er voor 2017 een bezuiniging van 250 miljoen euro in de boeken staat. Het zou vreemd zijn om in 2016 200 miljoen te investeren om vervolgens het jaar daar op weer te korten. In de media zien we veel berichten over verplichte bingo of wandelen. Als het aan ons ligt wordt extra geld ingezet om de  kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners te vergroten. Dat kan het beste in verpleeghuizen zelf. Hoe de kwaliteit om hoog kan is voor ieder individu anders. We hebben daar onlangs het programma ‘waardigheid en trots’ voor omarmd.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.