Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘40-plussers zien wel wat in thuiszorgverzekering’

De helft van de Nederlandse bevolking van boven de 40 jaar ziet wel wat in verzekerde thuiszorg. Ze hebben het meest over voor het verzekeren van huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging. Mensen zijn minder bereid om te betalen voor verzekerde persoonlijke begeleiding en gezelschap. Dat constateren drie economen in een onderzoek over eigen verantwoordelijkheid in ouderenzorg.
ggeld.jpg

Raun van Ooijen (Rijksuniversiteit Groningen), Jochem de Bresser (Tilburg University) en Marike Knoef (Universiteit Leiden) deden onderzoek onder 40-plussers. Ze stellen op de financieel vak website AMweb dat het merendeel van de ondervraagden verwacht dat het pensioeninkomen niet toereikend zal zijn voor extra thuiszorg. De onderzoekers achten het aannemelijk dat mensen meer gaan sparen als zij meer eigen verantwoordelijkheid krijgen voor langdurige zorg.

Minder betalen voor begeleiding
‘Een vrijwillige verzekering voor thuiszorg zorgt ervoor dat mensen die hoge eisen stellen aan ouderenzorg niet onnodig veel sparen’, schrijven Van Ooijen, De Bresser en Knoef. ‘De helft van de bevolking geeft aan interesse te hebben in collectief of privaat verzekerde thuiszorg, en dan voornamelijk voor huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging.’ Volgens de economen willen mensen minder betalen voor persoonlijke begeleiding en gezelschap of een maandelijks budget voor hulpmiddelen zoals een rolstoel of rollator.

Sociaal netwerk
Slechts een kleine groep mensen verwacht zeker (6 procent) of waarschijnlijk (17 procent) terug te kunnen vallen op het sociale netwerk als zij hulpbehoevend zijn. Bijna de helft van de mensen verwacht niet te kunnen rekenen op mantelzorg. Mensen die verwachten terug te kunnen vallen op mantelzorgers zijn minder bereid om te betalen voor uitgebreidere (verzekerde) thuiszorg.

Oplossing
Mensen met een hoog inkomen zijn bereid meer te betalen voor verzekerde thuiszorg, net als mensen met een hoge verwachte zorgvraag. Dit kan leiden tot ongewenste selectie-effecten, waarschuwen de onderzoekers. ‘Een oplossing kan zijn om al op tijd, bijvoorbeeld op 65-jarige leeftijd, een verzekering te organiseren zodat mensen nog weinig individuele kennis hebben over hun behoefte aan thuiszorg’, schrijven ze.

Pensioen
‘Risicoselectie kan mogelijk voorkomen worden door een vrijwillige verzekering voor thuiszorg te combineren met pensioen. Namelijk, wanneer de levensverwachting negatief gecorreleerd is met de zorgvraag betalen mensen met een kortere levensverwachting relatief veel voor hun pensioen, maar dat wordt dan gecompenseerd door hogere verwachte zorgkosten.’ De onderzoekers erkennen dat deze oplossing in Nederland minder voor de hand ligt dan in de Verenigde Staten, omdat mensen daar meer regie hebben over de invulling en opbouw van hun pensioen.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.