Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee miljoen euro beschikbaar voor anonieme e-mental health

Bert Bukman
Het Zorginstituut Nederland verdeelt het komende jaar 2 miljoen euro aan subsidie voor anonieme e-mental health. Deze zorg is gericht op mensen die uit schaamte of angst voor hun omgeving geen professionele hulp zoeken voor psychische klachten of verslaving.
e-mental health ggz
Fo

De subsidie is noodzakelijk omdat anonieme e-mental health op dit moment niet kan worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. Het inschakelen van hulp in een vroeg stadium voorkomt naar verwachting echter wel dat klachten erger worden en tot een grotere zorgvraag leiden.

In totaal krijgen 13 organisaties die anonieme e-health leveren een bijdrage van het Zorginstituut Nederland. Het betreft bijvoorbeeld websites die hulp bieden bij depressies, eetstoornissen en alcoholisme en andere verslavingen. Veel van deze sites zijn gericht op een bepaalde doelgroep, zoals jongeren of mensen met een chronische psychische ziekte.

337 euro per interventie

Voor dit jaar kon slechts 63 procent van de aanvragen bij het Zorginstituut worden gehonoreerd. In totaal was voor 2018 namelijk ruim 3,2 miljoen euro aan subsidie aangevraagd, terwijl er slechts 2 miljoen euro beschikbaar is. In 2017 was dit subsidieplafond van 2 miljoen nog wel toereikend voor alle aanvragen.

De subsidiebedragen bedroegen voor 2017 ten minste 50.000 euro per organisatie en ten hoogste 700.000 euro. Per volledige interventie bedroeg de subsidie maximaal 330 euro. Dat wordt 337 euro in 2018.

Het Zorginstituut Nederland is sinds 2017 verantwoordelijk voor het verstrekken van subsidies aan organisaties op het gebied van anonieme e-mental health. Het instituut nam deze subsidiering over van het ministerie van VWS. Dit hield verband met een wijziging van de Regeling zorgverzekering.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.