Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amphia neemt eerste barrière VIPP-programma

Bert Bukman
Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft als eerste ziekenhuis in Nederland de doelstelling A1 van het landelijke VIPP-programma behaald. Patiënten van Amphia kunnen nu hun eigen medische gegevens digitaal ontvangen via een download.
Amphia

Met het halen van deze audit loopt het Amphia bijna een half jaar voor op de deadline van 1 juli.

Het Versnellingsprogramma voor Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) is een programma van de NVZ. Het programma heeft als doel de informatievoorziening van ziekenhuizen zo in te richten dat de patiënt meer inzicht krijgt in zijn zorg.

De doelstelling van de module A1 van het programma is dat de medische gegevens van de patiënt digitaal beschikbaar zijn. Het gaat daarbij onder meer om specialistenbrieven en laboratoriumuitslagen, maar ook om het medicatiegebruik. Deze informatie dient binnen drie werkdagen na het verzoek van de patiënt aangeboden te worden. Hij of zij kan het dossier gebruiken om een beter inzicht te krijgen in de eigen gezondheid. Maar het biedt ook mogelijkheid voor overleg met andere zorgverleners.

Nieuwe stap

Met het halen van de module A1 heeft het Amphia een nieuwe stap gezet richting online inzage van medische gegevens. De auditor was onder de indruk van de wijze waarop Amphia heeft nagedacht over onder meer de veiligheidsaspecten rond de gekozen oplossing en van de gedetailleerde procedure. Het ministerie van VWS gaat het rapport van de auditor vervolgens beoordelen en na akkoord het halen van de module A1 officieel toekennen.
De verwachting is dat de komende periode meer instellingen zich zullen melden voor assessments. Voor de deelnemers aan de VIPP-regeling voor categorale instellingen is de deadline in oktober 2018. De regeling voor deze groep is later van start gegaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.