Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ernstige psychische klachten voor klokkenluiders

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Klokkenluiders hebben veel negatieve gevolgen van het melden van misstanden. Zo ervaart 80 procent negatieve effecten voor werk en inkomen, 50 procent voor het gezinsleven en 45 procent heeft last van psychische klachten zoals ernstige angst- of depressiesymptomen.
psychische klachten klokkenluider
Foto: AdobeStock

Klokkenluiders gaan gebukt onder negatieve gevolgen van het melden van misstanden, blijkt uit onderzoek van Tilburg University. Zo ervaart 80 procent zeer negatieve effecten voor werk en inkomen en bijna 50 procent zeer negatieve effecten voor het gezinsleven. Zo’n 45 procent kampt met bijzonder ernstige psychische klachten, zoals zeer ernstige angst- of depressiesymptomen.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van onderzoek onder 27 Nederlandse klokkenluiders. Hun psychische gezondheid is vergeleken met mensen met dezelfde demografische kenmerken, met arbeidsongeschikten, met kankerpatiënten, met mensen zonder lichamelijke ziekten en met een doorsnede van de Nederlandse bevolking.

Ggz-behandeling

Bij klokkenluiders komen ernstige psychische klachten ruim zes keer zo vaak voor als bij mensen met dezelfde leeftijd, geslacht en andere demografische kenmerken. Hun klachten zijn net zo ernstig als die van de slachtoffers van de vuurwerkramp Enschede twee tot drie weken na de ramp.

Ongeveer de helft van de klokkenluiders heeft het afgelopen jaar ggz-behandeling gehad. Ook hebben de mensen die al (veel) langer klokkenluider zijn, in dezelfde mate met zeer ernstige psychische klachten te kampen als mensen die meer recentelijk in die positie terecht zijn gekomen. Dit wijst erop dat veel klokkenluiders kampen met ernstige chronische psychische klachten.

Huis van de Klokkenluiders

Volgens de onderzoekers onderschrijven de resultaten van dit onderzoek het belang van goede en professionele ondersteuning van klokkenluiders. Voorkomen moet worden dat klokkenluiders, zoals nu het geval lijkt, ‘de prijs betalen’ voor iets waar de samenleving als geheel grote voordelen van heeft. De onderzoekers spreken de hoop uit dat het Huis van de Klokkenluiders snel zijn problemen te boven komt, zodat klokkenluiders steun krijgen en beschermd worden tegen alle negatieve effecten van het klokkenluiden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.