Preventie komt maar moeizaam van de grond, omdat in ons zorgstelsel een regisseur voor preventie ontbreekt. Ons stelsel is ingesteld op het behandelen van zieke mensen. Preventie van ziekte wordt wel steeds belangrijker. Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit zo hard, dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden als er niet meer wordt ingezet op preventie van ziekte: gezondere leefstijl, beter eten en meer bewegen.
De zorg is niet onbetaalbaar. Het gaat om keuzes en de keus is nu om de verantwoordelijkheid vooral bij de individuele burger te leggen. In een op solidariteit gebouwd systeem zouden we het gaan hebben over volwaardige zorg betaald uit belasting- en premiegeld dat wordt geheven naar draagkracht. Wat er al tientallen jaren gebeurt is dat steeds meer belastingvormen worden afgeschaft of dat de heffingspercentages worden verlaagd. Logisch dat de de huidige regering vindt dat we overal en dus ook in de zorg geld tekort komen. Maar ja, zijn WIJ bereid om meer belasting en premie te betalen, niet alleen over inkomen, maar bijvoorbeeld ook over het erfenisje dat we zomaar krijgen?
De zorg EET NIET onze welvaart op, de zorg IS onze welvaart. Net als goed onderwijs, cultuur etc.
Clinton kwam er om wat aaitjes uit te delen aan zelfgenoegzame leden de familie van rupsje nooitgenoeg. Wie schreef zijn tekst: Wiegel?
De gedachte dat een deel van deze conventie is betaald met premiegeld… Brrr.
Veel geld betaald coor ene Clinton om dit te komen vertellen! Maar zo gaat het in de zorg, dure heren worden tijdelijk ingehuurd om te vertellen hoe het moet en op de werkvloer werken we onderbezet of met dure uitzendkrachten aangevul d die niet komen opdagen. Terwijl vaste medewerkers geen vaste uren erbij krijgen. Dat heb je met zorginstellingen waar mensen gouden handdrukken en dikke salarissen in de top krijgen. Dan volgen er rode cijfers en daar zijn bewoners van zorghuizen, die voor onze welvaart hard hebben gewerkt de dupe van !
Wordt de conventie van Achlum ook uit onze 11% BNP betaald evenals de 35 miljoen aan reclame per jaar? Kostenbesparing in de zorg, waar hebben we het eigenlijk over?
In reactie op Nel
hier kan je e.e.a. op een overzichtelijke website vinden
http://www.prinsjesdag2010.nl/miljoenennota/huishoudboekje_van_nederland
<11% van het bnp voor onze gezondheidszorg, en dan ben ik zo benieuwd naar het hele lijstje, hoeveel procent gaat er naar ons onderwijs, naar cultuur, naar de dijken die ons toch droog moeten zien te houden, milieu, defensie, politie enz. en niet te vergeten het ambtenaren corps. De lijstjes, ze zullen er wel zijn maar waar, die 11% staan nu zo in het luchtledig. Ach het is vroeg in de morgen waar maak ik me druk over. Maar het gaat om onze bnp, onze gezondheidszorg, ons onderwijs, onze cultuur, onze veiligheid, tja, toch eens achter die lijstjes aangaan.