Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers waarschuwt voor forse overschrijding begroting

Minister Schippers waarschuwt dat er op haar begroting een forse overschrijding zit aan te komen. Ze wilde niet zeggen hoe groot de financiële tegenvaller is. De minister deed de uitspraken op RTL Z.
Schippers waarschuwt voor forse overschrijding begroting

Wel gaf Schippers aan dat niet alleen de burgers maar ook de sector daar de gevolgen van zal moeten merken. “Iedere euro moet maximaal besteed worden”, voegt Schippers daar aan toe. Eerder deze week presenteerde ze voorstellen die ervoor moeten zorgen dat ziekenhuizen meer beloond moeten worden naar de prestaties die ze leveren.

Extra personeel zorg moeilijk haalbaar

Schippers denkt ook dat het heel moeilijk wordt om de belofte van het kabinet waar te maken dat er deze kabinetsperiode twaalfduizend extra medewerkers bijkomen in de gezondheidszorg. “We hebben geen blik verzorgers of verpleegkundigen dat we kunnen opentrekken. Je moet ze ook opleiden”, verklaart ze tegenover de zender. “De arbeidsmarkt wordt bovendien steeds krapper.” Schippers benadrukte dat het kabinet er alles aan zal doen om de belofte waar te maken. Hierop wordt wat haar betreft ook niet bezuinigd. De twaalfduizend extra handen aan het bed waren vooral een wens van gedoogpartner PVV waarmee regeringspartijen VVD en CDA afspraken hebben gemaakt.

Onrust onder oppositiepartijen

De opmerkingen van Schippers over de extra handen in de zorg en de verwachte financiële tegenvaller leidden woensdag tot onrust onder oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman komt er daarom binnenkort een spoeddebat over de uitspraken. Voortman noemde het ,,heel raar'' dat het kabinet het vorige week in een debat nog deed voorkomen dat het wel goed zou komen met het werven van de extra arbeidskrachten. Voortman kreeg bij haar verzoek om een debat steun van PvdA, SP, D66 en ChristenUnie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Budgetoverschrijdingen ICT in zorg bijna 40 procent
‘Overschrijding specialisten is maar 180 miljoen euro’
Klink spaart ziekenhuizen bij budgetoverschrijding

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

Gerelateerde tags

18 reacties

 • no-profile-image

  wat klink heeft gedaan daar gaat schippers mee door. heeft U dan helemaal niet door van dat de cronische gehandicapten en ook geen buitenlandse zorg daar moet je ook maar afwachten van wat het met je gaat doen niet alles zelf kunnen betalen zij komen in diepe schulden als men zo door gaat mensen ministers denk toch eens na ik weet dat alles duur is maar dan moet men ook eens naar de voetballers kijken jonge jonge wat een geld verdien die zeg dat kan allemaal dit is toch erg triest daar wat men daar verdiend het si schandalig maar ja daar doen zij niets mee als alleen gezondheidszorg die willen zij als maar bekorten ik vraag mij af hoe verder kijk svp eerst maar eens naar de voetballers maar en dan misschien wij ik hoop het niet want dit kan gewoon niet.begrijpt U dat chronise gehandicapten pakt.ook de buitenladse zorg kan misschien wel goedkoper zijn maar misschien krijg je daar er niets voor terug,dus dat kan nieten dat heeft met de bezuiniging niks mee te maken.

 • no-profile-image

  criet

  heel billijk dat patient ook enige zelf-verantwoording neemt en niet alles stapelt op adres van zorgverlener.
  Wat denk je van patienten, die een klacht voorwenden om de inkomsten na indienen van rekening bij verzekering weigeren zorgverlener uit te betalen en dit in eigen zak steken,met smoesje dat behandeling niet écht'geholpen heeft.
  Ik pleit daarom dat hier ook eens naar gekeken moet worden.
  Je kunt een simulant bij verdenking toch niet voor fraudeur opgeven,maar wel de kosten beperken en deze op de zelfverantwoordelijkheid tav klacht wijzen

 • no-profile-image

  William D. ( Bill ) Hermsen. Dordrecht.NL

  Het heeft meer te maken met de totale Organisatie v/d Zorg.De Zorg in NL is zeer inefficient georganiseerd met gevolg Miljarden extra kosten wat niet nodig is. Alleen het woord Bezuinigen vind ik totaal verkeerd. Wij moeten het gaan noemen; Wij hebben minder te besteden met gevolg , dat wij met zijn allen het Anders moeten Organiseren en met name Efficienter "! Daar kunnen wij Miljarden mee winnen met als resultaat duizenden extra werkplekken aan het BED v/d Client. Voorbeeld ; hef de 1e Kamer op wat als eerste heel veel Euros oplevert, en zo kan ik wel even doorgaan. Het probleem is , dat de Politiek dat niet wil, want dan kom je aan hun Job en dat ligt te gevoelig. Een Debat waard , Politici !!!

 • no-profile-image

  anoniempje

  Beste Bill, u kiest toch zelf voor een dergelijke lange opleiding? En daarna vind ik een salaris in schaal 70 ook wel genoeg, daar kunt u zich heel goed van redden, ja misschien de derde auto wegdoen.

 • no-profile-image

  verpleegkundige

  Ik ben het met H Winter eens dat de gebruiker hier en daar best wel meer zelf voor zijn ontvangen zorg kan betalen.

 • no-profile-image

  Rob

  @ Bill en annoniem, We moeten dit gewoon aan de markt overlaten. Laten we de inkomsten van specialisten verlagen totdat de specialisten het vak verlaten en tekorten niet kunnen worden opgevuld omdat het vak te onaantrekkelijk is. Als Bill gelijk heeft, dan is er maar een kleine verlaging nodig.

 • no-profile-image

  Rob

  @ Bill en annoniem, We moeten dit gewoon aan de markt overlaten. Laten we de inkomsten van specialisten verlagen totdat de specialisten het vak verlaten en tekorten niet kunnen worden opgevuld omdat het vak te onaantrekkelijk is. Als Bill gelijk heeft, dan is er maar een kleine verlaging nodig.

 • no-profile-image

  @ Zeer anoniem. Wat is dat nou weer voor PVV opmerking? "Zorgen alleen maar voor ambtenarij". Behoorlijk kort door de bocht om zaken die je kennelijk niet begrijpt meteen als ambtenarij te bestempelen.

  Ik ben benieuwd. Ga eens een studie doen naar de taken van deze organisaties en doe maar verslag van de overbodige taken in jouw ogen.

 • no-profile-image

  Bill

  @anoniempje: het lijkt heel veel. Maar de getallen die genoemd worden in de media, trek daar eens 50% belasting vanaf, dan nog vele tientallen duizenden voor verzekeringspremies, arbeidsongeschiktheid, pensioenopbouw (rekening houdend met de relatief korte periode waarin dit opgebouwd wordt ivm lange opleiding) en aflossing van aangegane leningen om het bedrijf te starten, dan blijft er niet zo schandalig veel over als jij misschien denkt.

 • no-profile-image

  Zeer Anoniem

  Even kort door de bocht.
  Laten we vooral alles gaan inschalen. Daarmee lost vanzelf alles op. Ook initiatieven. Schalen worden hoofdzakelijk toegepast door vakbond gestuurde organisaties. In Amerika wist men jaren geleden het verschil niet tussen de maffia en vakbonden. De overheidsmaffia? NZA, CIBG, CVZ, Zichtbare Zorg. Kosten allemaal bakken met geld en produceren alleen maar meer ambtenarij. De advies en accountancy wereld vaart hier als enige welbij.

 • no-profile-image

  H Winter

  Ik zie in mijn werk legio mensen die om de haverklap bij de huisarts op de stoep staan voor de ene vage klacht na de ander. Soms wel 2 tot 3 keer per week. Ze dokteren al jaren, onderzoek na onderzoek en er komt nooit wat uit... Deze mensen kosten ons handen vol geld zonder dat we echt wat voor ze kunnen betekenen. Is het een idee om eens wat kritischer naar de gebruiker te kijken ipv het probleem continuw bij de leverancier te zoken/ neer te leggen ?

 • no-profile-image

  Willem

  Probeer nou eerst eens om de vplk en ok- en anaesthesie-assistenten binnen te houden. Bij een tekort in de ziekenhuizen wordt eerst gesneden in bovengenoemde groepen omdat de sluiting van een afdeling of deel van de ok gemakkelijk is.
  Vrij dom omdat hier inkomsten gegenereerd worden.
  En als een vplk eenmaal buiten het ziekenhuis is gaan werken zijn deze hoog opgeleide krachten verloren voor de gezondheidszorg.
  Hark eens met een verticulator door het ondersteunende management. Er is nog nooit een patiënt verzorgd of beter geworden door een manager.

 • no-profile-image

  Hmm, ik bedoelde: het heeft niets te maken met het beleid dat Schippers de komende jaren gaat voeren. Het komt voort uit oud beleid.

 • no-profile-image

  Anne

  Waarom nou weer als eerste aan de specialisten en hun riante inkomen gedacht.
  Ik moet ook gewoon werken voor mijn geld en men verwacht van mij ook dat ik dat goed en zorgvuldig doe. Zijn specialisten dan een ander ras? Is dat nou zielig?.
  Alles moet uiteindelijk uit dezelfde pot betaald worden en het maakt niks uit hoe je die pot noemt. Wij, alle belastingbetalers, betalen met z’n allen de totale pot. Degenen die deze pot verdelen zullen eindelijk eens vooruit moeten kijken. Dat heet toch regeren? Daarvoor hebben wij toch keuzes gemaakt door te gaan stemmen?

 • no-profile-image

  Ad, Dit heeft niets met beleid te maken. Een overschrijding is een overschrijding. Deze komt voort uit het beleid van de afgelopen 50 jaar. De zorgvraag neemt toe en het stelsel verandert maar langzaam. Het feit dat er nu een overschrijding is daar kan Schippers toch niets aan doen?!?

 • no-profile-image

  anoniempje

  Beste Bill, specialisten verdienen schandalig veel geld. Ik pleit voor: bestuurders en med. specialisten sal. schaal 70, managers 65 of 60, beleidsmedewerkers 50, verzorgendenden 40, en de rest in 35 of 30. Ongeschoold personeel schoonmaak minimum loon. Klaar.

 • no-profile-image

  Ad

  Beste Minister, Ga vooral zo door. Dan jaag je met je beleid het gehele nederlandse deel van de bevolking dat valt onder de noemers "oud - gehandicapt - ziek" snel naar de zorginstellingen die VEEL meer kosten dan de totale jaarlijkse uitgaven aan PGB's.
  De toekomst zal leren dat we met dit beleid het niet gaan maken en gedoemd is te mislukken. Dus "eigenwijs is ook wijs" kan gezegd worden voor dit beleid.

 • no-profile-image

  Bill Willemsen

  En ik zie de volgende korting op de specialisteninkomens alweer aankomen

Of registreer u om te kunnen reageren.