Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers: Geen uitzondering eigen bijdrage voor dementerenden

Minister Edith Schippers van VWS ziet geen reden om demente bejaarden uit te zonderen van de eigen bijdrage. Dat stelde Schippers gisteren in de Tweede Kamer.
Schippers: Geen uitzondering eigen bijdrage voor dementerenden

GroenLinks pleitte voor een uitzondering, maar volgens Schippers is het niet per definitie zo dat mensen met dementie weinig geld hebben.

Eigen bijdrage

Schippers hield, ondanks bezwaren van vooral PvdA, SP en GroenLinks, donderdag vast aan haar voornemen voor een eigen bijdrage in de zwaardere geestelijke gezondheidszorg (ggz). Onder druk van de Kamer verlaagde ze eerder al wel de hoogte van de eigen bijdrage in twee stappen van 295 naar 200 euro per jaar. Voor behandelingen tot 100 minuten geldt een eigen bijdrage van honderd euro per jaar.

Toekomstgerichte agenda

De minister riep de ggz op weer te komen praten, want ze vindt dat de sector een toekomstgerichte agenda nodig heeft. “We moeten kijken hoe we dat voor elkaar krijgen. 2012 is een moeilijk jaar, met meer vraag en een dip in de financiën. Maar aan het eind van de kabinetsperiode is er meer geld voor de ggz dan nu in het begin.”

De initiatiefnemers van de actie om geen eigen bijdrage bij dementie te heffen vinden dat de minister zich er makkelijk vanaf maakt. Jan Vuister, bestuurder Geriant: "Dat mensen met dementie niet per definitie armlastig zijn, zoals Schippers stelt, is nooit als argument aangevoerd. De minister beoogt de zorgvraag in te dammen, maar dat zal een eigen bijdrage bij een progressieve ziekte als dementie in het geheel niet bewerkstelligen. Daarnaast wil ze bezuinigen, maar juist een recente studie van verzekeraar Univé toonde aan dat de GGZ-hulp voor deze groep, met name het casemanagement dat wordt geboden, uitermate kosteneffectief is. Het levert meer op dan het kost en ze zal bij het invoeren van deze maatregel voor de groep mensen met dementie er alleen maar armer op worden. De minister is bezig het paard achter haar eigen wagen te spannen." (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

15 reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Als je rondom je heen kijkt, dan worden een aantal dingen in een circel versterkt. Als ik me afvraag wie de politici (waar wij voor gestemd hebben) vertegenwoordigen, dan kom ik maar tot een conclusie:

  Het is duidelijk niet ons, de kiezers! Wie dan wel vraag ik me af ?!?!?

  Inmiddels word de situatie steeds nijpender. We hebben 2 (of 3) opties.

  1) Zelf vernietiging.

  2) Revolutie

  en 3: Zelfvernietiging d.m.v revolutie.

  Ik kies voor de laatste...

 • no-profile-image

  broekaart

  zieken met wmo moeten ook al zoveel betalen.
  Taxi 0,20 per kilo meter.
  eigenbijdragen ,medicijnen,hulpTaxi naar ziekenhuis
  schippers is gek geworden.dieet kosten,dietist
  Zieken moeten aan zelf vernietiging doen,

 • no-profile-image

  bernice

  Piet, kan ik je mailen over dit onderwerp. ben als journalist bezig met een artikel hierover.
  breure@spitsnieuws.nl dank!

 • no-profile-image

  Piet

  Feit is dat het vaststellen van deze extra eigen bijdrage voor verreweg de meeste mensen in de "doelgroep" niet of nauwelijks op te brengen zijn. Ik hoop dat ze een fonds oprichten voor getraumatiseerde treinmachinisten...

  Een ouwe slogan van de VVD:

  "wees jezelf! VVD!"

  Zegt genoeg toch ?

 • no-profile-image

  Henk

  Antoinette, het gaat om eigen bijdragen GGZ in het kader van de Zorgverzekeringswet en niet de AWBZ. Dementerenden kunnen ook ambulante psychische zorg nodig hebben. Aparte eigen bijdragen voor GGZ is sowieso vreemd, niet alleen voor dementerenden.

 • no-profile-image

  Diana

  Het ontbreken van eigen regie, dus een verminderde zelfredzaamheid komt voor bij de 'zwaardere' situaties van zowel psychogeriatrische aandoeningen als psychiatrische aandoeningen. En deze mensen hebben goede ondersteuning nodig om zich sowieso te kunnen handhaven, dus het wel of niet kunnen betalen van de eigen bijdrage moet niet zozeer afhankelijk zijn van het ziektebeeld [somatisch, psychiatrisch psychogeriatrisch] als van de draagkracht.Hoewel ik zorg heb over mensen met een psychiatrisch ziektebeeld en agv de eigen bijdrage nog een drempel zien om voor behandeling te gaan, ernstiger ziek worden, met een grotere kans tot opname,omdat ze een gevaar voor zichzelf of de omgeving worden.Ik weet niet of het overall dus goedkoper word, maar ik neem aan dat er iemand is geweest, die een [kans]berekening heeft losgelaten en weet wat meer overlaat onder aan de streep.Persoonlijk menselijk leed stond al niet meer op de agenda, dus daar hoeven we het niet meer over te hebben.

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Van de oppositie vind ik het wel van weinig lef getuigen om over de rug van ouderen te scoren. GGZ is GGZ en ook voor ouderen. Uberhaupt is de eigen bijdrage een lachertje, het is heel onduidelijk voor mij waar de te grote omzet nu vandaan komt (ZBC?'s)Tot en met 2007 was de zorg en ook de GGZ gebudgeteerd, dus het zou duidelijk moeten zijn waardoor de stijging is veroorzaakt (achterstand in de huisvesting wegbouwen? wachtlijstgelden? ZBC's?) maar dan kan ik nergens iets over vinden. Dus het is bij de regering flutwerk en haastwerk. Als dokter moet je veel ervaring hebben om moeilijke operaties uit te mogen oefenen, onervaren en onbekwame politici kunnen maar hun gang gaan......

 • no-profile-image

  Antoinette Vietsch

  Ik vind dit bericht verwarrend. Dementerende bejaarden betalen toch altijd al een eigen bijdrage AWBZ voor zorg?

 • no-profile-image

  Monty5

  Waarom moeten dementerenden en andere verpleeghuisbewoners wel een eigen bijdrage betalen en inwoners van een AWBZ Domus niet, laat ze daar dan ook eens mee beginnen.

 • no-profile-image

  Rinie

  @ Pavel, daar ben ik het mee eens. Waarom een fysieke ziekte wel en een psychische niet. Maar als je last van beide hebt? dan betaal je twee keer...

 • no-profile-image

  Pavel

  Criet, ga zelf zo'n pil nemen.
  Tjark, dus omdat iemand niet verantwoordelijk een bewind kan voeren de bijdrage afschaffen ?
  Zou het dan niet logischer zijn om bij ieder chronisch ziektebeeld de bijdrage af te schaffen?

 • no-profile-image

  tjark reininga

  dementie is op zichzelf ook geen reden om een andere financieringssystematiek toe te passen. de enige reden om juist demente bejaarden van een eigen bijdrage vrij te stellen, kan zijn, dat zij geen begrip van geld (meer) hebben en in die zin geen eigen regie meer (kunnen) voeren. en wat is er dan gemakkelijker voor degenen die over hun budget de regie voeren, dan zorguitgaven die een eigen bijdrage met zich mee brengen zoveel mogelijk te beperken. dat is vaak niet in het belang van de patiënt zelf en ook niet in dat van de feitelijke verzorgers.

  of ben ik nu te wantrouwend jegens de erven?

 • no-profile-image

  musketier

  @ criet: ik hoop niet dat je in de zorg werkt, anders zou jij denk ik een beroepsverbod moeten krijgen.

 • no-profile-image

  criet

  nou, dat vind ik wel
  Is het pilletje van Drionne niet bekend!
  Dan moeten ze die maar in deze plaats innemen!

 • no-profile-image

  Rob

  En hiermee laat Schippers zien dat zij niet verwacht dat de eigen bijdragen een remmend effect hebben op de zorgvraag. Zij probeert de kosten van zorg meer bij de zieken te leggen. Dit is geheel in lijn met de VVD wens om minder solidair te zijn met de zwakkeren in de samenleving.

Of registreer u om te kunnen reageren.