Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeenten negeren verbod inkomensgrens Wmo

Een grote meerderheid van de Nederlandse gemeenten hanteert nog altijd inkomensgrenzen voor Wmo-voorzieningen, ondanks een verbod daarop door de Centrale Raad van Beroep. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANBO, belangenorganisatie voor senioren, onder ruim zestig gemeenten.
Gemeenten negeren verbod inkomensgrens Wmo
Foto: ANP Roos Koole

Mensen worden uitgesloten van Wmo-voorzieningen, ondanks dat de Centrale Raad van Beroep begin dit jaar oordeelde dat gemeenten geen inkomensgrens mogen hanteren. Belangenorganisatie ANBO heeft 63 gemeenten onderzocht. Daarvan bleken er 45 inkomensgrenzen tussen de 120 en 150 procent van het sociaal minimum te hanteren voor Wmo-voorzieningen. Het gaat bijvoorbeeld om vervoer voor gehandicapten, maar ook om hulpmiddelen.

Sommeren

Stichting de Ombudsman constateerde deze zomer al dat 75 procent van de gemeenten onterecht inkomensgrenzen voor Wmo-voorzieningen hanteerden. In september sommeerde toenmalig staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten dat de betreffende gemeenten het beleid onmiddellijk moesten aanpassen: gemeenten moesten hun inkomensgrenzen laten vallen. Zij mogen burgers hun hulpmiddelen, vervoersvoorzieningen of andere ondersteuning niet onthouden op basis van inkomen.

Ontoelaatbaar

ANBO-directeur Liane den Haan vreest voor de toekomstige taken én verregaande beleidsvrijheid van de gemeenten: 'Gemeenten moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Door inkomensgrenzen te stellen, worden mensen bij voorbaat uitgesloten van hulp en ondersteuning. Dat is ontoelaatbaar.' ANBO dringt erop aan dat de huidige staatssecretaris Van Rijn maatregelen neemt en de gemeenten dwingt zich aan de wet te houden.

Carolien Stam

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.