Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ruwaard van Putten krijgt minder geld

Ziekenhuizen die patiënten overnemen van het noodlijdende Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse krijgen die extra zorg uitbetaald. ‘Het budget volgt de patiënten’, laat een woordvoerder van zorgverzekeraar Achmea weten.
Ruwaard van Putten krijgt minder geld
Foto: Ruwaard van Putten

 

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben in 2012 harde afspraken gemaakt over hoeveel zorg ze mogen leveren. Als zij meer doen dan is afgesproken, krijgen ze van de zorgverzekeraars geen extra geld. Maar in geval van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, maakt Achmea een uitzondering.

Extra toeloop vanuit Ruwaard van Putten

Ziekenhuizen in de omgeving hebben patiënten overgenomen van het Ruwaard van Putten toen de afdeling cardiologie van het ziekenhuis in Spijkenisse op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) werd gesloten. Zorgverzekeraar Achmea heeft met de betrokken ziekenhuizen afgesproken dat het budget de patiënten volgt. Als zij het productieplafond dat ze met Achmea voor 2012 hebben vastgesteld overschrijden door de extra toeloop vanuit Spijkenisse, ontvangen de ziekenhuizen het extra geld in het eerste kwartaal van 2013. De extra middelen die de andere ziekenhuizen krijgen, gaat ten koste van het budget van het Ruwaard van Putten. 'We betalen niet voor gesloten afdelingen', laat een Achmea-woordvoerder weten. Inmiddels is de afdeling cardiologie weer mondjesmaat gestart.

Ruwaard van Putten niet zelfstandig verder

Op 20 december maakte het Ruwaard van Putten bekend niet verder te gaan als zelfstandig ziekenhuis. Het wordt een satelietziekenhuis van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

IGZ breidt onderzoek uit

Hoeveel extra patiënten de Rotterdamse ziekenhuizen het Maasstad en het Ikazia en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland hebben overgenomen valt nu nog niet te zeggen. Het gaat waarschijnlijk niet alleen om cardiologie-patiënten. Achmea heeft aanwijzingen dat nieuwe patiënten met andere aandoeningen het Ruwaard van Putten links laten liggen. De IGZ heeft haar onderzoek naar sterfte inmiddels uitgebreid naar andere afdelingen. De inspectie onderzoekt of er ook daar een verband bestaat tussen hogere sterfte en de manier van werken.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.