Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Topjaar voor ministerie van VWS

Mark van Dorresteijn
Na jaren van overschrijding, geeft VWS in 2013 circa 1,1 miljard minder uit. Grootste aandachtspunt blijft de complexiteit van het zorgsysteem, zo stelt de Rekenkamer in het verantwoordingsonderzoek van de Rekenkamer over het jaarverslag 2013 van VWS.
Topjaar voor ministerie van VWS
Foto: ANP Valerie Kuypers

De Rekenkamer noemt de resultaten van VWS positief. Met name omdat de afgelopen jaren de zorgkosten stelselmatig zijn gestegen. In 2012 gaf VWS nog 900 miljoen euro te veel uit, de jaren daarvoor ging het zelfs om 1,5 miljard euro of meer. In de voorjaarsnota van 2013 werd al gesproken over een meevaller van 100 miljoen.

Onderschrijding

De onderschrijding wordt veroorzaakt door een meevaller van 1,5 miljard bij de Zorgverzekeringswet (Zvw). In de langdurige zorg was sprake van een beperkte tegenvaller van 0,2 miljard. Dit wordt vooral veroorzaakt door extra kosten voor zorg in natura. De daling van de Zvw-uitgaven is te danken aan lagere uitgaven aan geneesmiddelen. Daar werd maar liefst 1,1 miljard minder aan uitgegeven dan bedacht. Omdat de prijs van veel medicijnen daalde, was minder geld nodig voor het vergoeden van geneesmiddelen. Ook de huisartsen, tandheelkunde, paramedische zorg en verloskunde en kraamzorg hadden hun aandeel in deze ontwikkeling.

Ziekenhuizen meer uitgegeven

Volgens het jaarverslag van VWS hebben de ziekenhuizen 300 miljoen euro meer uitgegeven dan was afgesproken. Het gaat om voorlopige cijfers, die begin 2015 definitief worden, vertelt de woordvoerder van minister Schippers. De Rekenkamer noemt de onzekerheid in de omzetverantwoording een enorme belemmering. ‘Wij bevelen de minister van VWS aan om de problemen met declaratie- en registratieregels spoedig op te lossen en de complexiteit in het financieel stelsel van de cure terug te dringen zodat de rechtmatige en doelmatige besteding van de zorggelden inzichtelijker wordt en goed te controleren is.’

Door de complexiteit hoeven ziekenhuizen hun jaarverslagen waarschijnlijk pas 1 december te deponeren. Ze moeten dan wel ‘schoon schip maken’ en controleren of ze de afgelopen jaren correct hebben gedeclareerd.

Aanpak fraude

Tweede grote aandachtspunt is de aanpak van fraude in de zorg. In 2013 heeft de minister van VWS veel aandacht besteed aan het aanpakken van fraude in de zorg, erkent de Rekenkamer. ‘Zo heeft de minister verschillende (overleg)organen ingesteld, onderzoeken laten uitvoeren en maatregelen getroffen om fraude en misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Wij constateren dat er in 2013 nog geen zicht is op de omvang van de zorgfraude en de effecten van de getroffen maatregelen. De minister van VWS beoogt dit inzicht in juli 2014 te geven. In de aanpak van fraude en het voorkomen van misbruik en oneigenlijk gebruik vinden wij het van belang dat de minister van VWS meer aandacht besteedt aan preventieve maatregelen zoals verduidelijking en vereenvoudiging van wet- en regelgeving en het geven van tijdige en goede voorlichting. Daarnaast is het juist toepassen van het controle- en sanctiebeleid belangrijk.’

Weekoverzicht

Het Zorgvisie Weekoverzicht is exclusief voor abonnees. In het dossier staan achtergronden, interviews en best practices die eerder in het Weekoverzicht verschenen.
Bekijk het dossier

 

 

3 REACTIES

  1. Ben benieuwd wat in het rapport van juli 2014 komt te staan, om zo een beeld te krijgen van de totale fraude. Preventie is overigens prima lijkt me, al zal er ook altijd controle moeten blijven. Vermoedt u fraude in de zorg? Laat het weten via StopFraude.nu

  2. Lees alle reacties
  3. Ik snap ook niet dat minder uitgaven bij voorbaat positief worden genoemd. Zou ik toch eerst willen weten hoe dat komt. Als er minder onnodige zorg is verleend, is dat mooi. Maar voor zover het wordt veroorzaakt doordat mensen vanwege het eigen risico afzien van noodzakelijke zorg, ben ik minder enthousiast.

  4. De rekenkamer adviseert de minister om de complexiteit in het financieel stelsel van de cure terug te dringen. De accountants luiden de alarmbellen omdat de omzet niet meer is vast te stellen.
    Er is dus nog geen jaarrekening gepubliceerd. En toch vindt de Rekenkamer het verantwoord om reeds nu al weer onrust te zaaien.
    Dat moet in overleg met VWS zijn gegaan. Daarmee houd je immers de druk op de ketel!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.