Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NZa vermoedt fraude door ziekenhuis

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vermoedt fraude met declaraties door een ziekenhuis. De zorgautoriteit heeft de zaak voorgelegd aan het Openbaar Ministerie.
NZa vermoedt fraude door ziekenhuis

De NZa houdt toezicht op het declaratiegedrag van ziekenhuizen. Naar aanleiding van meldingen van mogelijk onjuiste ziekenhuisnota's heeft de autoriteit 21 ziekenhuizen om opheldering gevraagd. In de meeste gevallen ging het om declaraties van keel-, neus- en oorartsen.

Opzet

Bij een van de ziekenhuizen is mogelijk opzet in het spel, zegt de NZa. Welk ziekenhuis dat is, maakt de NZa niet bekend.

Opheldering

Afgelopen weekend eisten verschillende politieke partijen opheldering van het kabinet over het besluit van de NZa om het OM niet te betrekken bij het onderzoek naar een potentiële megafraude van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. De zorgautoriteit handelde de zaak zelf af en legde het ziekenhuis een boete van 2,5 miljoen euro op. Daardoor zou een strafzaak onmogelijk zijn geworden.

OM

De NZa laat dinsdag weten zaken waarbij fraude vermoed wordt altijd voor te leggen aan het OM. (ANP)

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Bekijk het dossier

Sarah Berends

13 reacties

 • het kan beter

  Juist dat nu de NZA een bericht naar buiten brengt over fraude moet gelezen worden als afleiding van hun eigen disfunctioneren!!!

 • fred

  Geachte lezer,
  Het financieel-administratief systeem is zo ingewikkeld worden.
  Hoeveel DBC's hebben we?
  Accountants die de grootste moeite hebben om hun goedkeuring te geven aan de jaarrekeningen.
  En gaat U zo maar door?
  Vriendelijke groet.

 • pwhooftman

  Uit het boetebesluit van de NZa mbt Antonius Ziekenhuis Nieuwegein (keurig te downloaden bij de NZa): 'Verder concludeert de NZa dat geen sprake is van opzet aan de kant van het ziekenhuis bij de onrechtmatige declaraties.'

  Uit het onderzoeksrapport zelf: 'De commissie is van mening dat de in het onderzoek gesignaleerde registratie- en declaratie-issues, niet alleen relevant zijn voor het St. Antonius Ziekenhuis'.


  Ik denk dat deze twee passages het dichtst in de buurt van de werkelijkheid komen...

 • p.vandermeij

  Fraude of onduidelijkheid in regelgeving?

 • Arjan M

  Wellicht kunnen ze onderling nog wat tips uitwisselen. Bijvoorbeeld, hoe boeken jullie eigenlijk bedragen groter dan 10000,- naar je privé rekening zonder gezeur van de fiscus?

 • Esther Nieuwenhuizen

  En wie of wat zal er nog volgen in deze tijd? Het moet duidelijk zijn dat er een einde komt aan in ''georganiseerd verband'' profiteren of ''aftappen'' van publiek geld anders dan waar het in eerste instantie voor gereserveerd is (goede zorg aan client/burger/patient).

 • Geengebruiker

  Eens met alle kritiek op de NZa, echter als er sprake lijkt te zijn van frauderende artsen dan kan dat niet door de beugel en moet er keihard worden opgetreden. De NZa top is inmiddels weg, dus daar zijn consequenties verbonden aan het handelen. Nu de mogelijk frauderende artsen nog

 • P.J. Visee

  Het lijkt erop, alsof de NZa een grote fraude wil openleggen om haar eigen interne fouten te laten overdekken door berichtgeving over anderen dan haarzelf.
  Het grappige is, dat men de specialistengroep, die de NZa daar aanklaagt, kan zien als de bekende beeldjes met de apen: Horen, Zien en Zwijgen. De vierde aap zou er dan één kunnen zijn met een grote doofpot in de handen.

  De NZa laat hier, publicitair gezien, precies het verkeerde beleid zien; proberen toe te dekken, wat openbaar moet zijn. De NZa beheert openbare gelden, de NZa is een openbare rechtspersoon. De uitvoering van regelgeving en beleid zouden daarom, ook en vooral wat de interne zaken aangaat, inzichtelijk en ethisch/ moreel onbezoedeld moeten zijn.

  Peter Jan Visee

 • Nancy Dijke

  En ik vermoed een afleidingsmanoeuvre van de NZa, wier autoriteit nu definitief heeft ingeboet door interne fraude.

 • super_tet

  keel-, neus- en oogarts?
  Of keel-, neus- en oorarts en oogarts?

 • bezorgde

  Kent u dat spreekwoord van die splinter en de balk?
  Wedden dat er binnenkort een nieuwe naam en logo verzonnen wordt?

 • schouwer

  Wordt ook wel eens tijd dat men gaat kijken naar onderregistratie?

 • GKMitrasing

  Wat toevallig...Ben benieuwd wanneer er weer aandacht van frauduleus handelen van de NZa zélf.

Of registreer u om te kunnen reageren.