Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Brabantzorg weigert contract met Menzis en DSW

BrabantZorg sluit geen contract voor wijkverpleegkundig zorg 2016 met Menzis en DSW. De thuiszorgaanbieder vindt de vergoeding ontoereikend.
Brabantzorg weigert contract met Menzis en DSW

Bestuurslid Adrie van Osch: 'Hiermee kunnen wij de zorg die wij noodzakelijk vinden niet meer leveren Dan staan er twee opties open: Je kunt zover snijden in je kosten dat je een vorm van zorg gaat leveren waar je niet meer achter kunt staan. Of je zegt: 'Onze cliënten verdienen beter, dus dit gaan wij niet doen. '

Brabantzorg

Het besluit van BrabantZorg heeft gevolgen voor 48 cliënten, dat komt overeen met 2,5 procent van het totale bestand aan mensen die wijkverpleging krijgen. De cliënten wonen in de regio's Oss, Uden, Veghel, 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Zij hebben inmiddels een brief ontvangen van Brabantzorg waarin staat wat zij kunnen doen. Ze kunnen overstappen naar een verzekeraar die wel een contract heeft of zij betalen zelf de rekening van BrabantZorg. In dat laatste geval zal de klant vermoedelijk moeten bijbetalen. De vergoeding ligt dan rond de 75 procent. BrabantZorg legt in de brief precies alle mogelijkheden uit. Van Osch: '. Wij willen geen concessies doen aan de kwaliteit van onze zorg. Wij hopen dat heel veel klanten gaan kiezen voor kwaliteit en bij ons blijven.'

ActiZ

De NZa stelt tarieven vast voor wijkverpleging, maar zorgverzekeraars duiken daar massaal onder. Sommigen zover dat zorgaanbieders worden gedwongen onder de kostprijs te werken. ActiZ krijgt hier veel signalen over, zegt de woordvoerder: 'Het is een lastig dilemma: Als een zorgaanbieder het contract ondertekent, krijgt hij geleverde zorg maar voor een deel vergoed. Tekent hij niet, dan moet hij clienten overdragen aan een andere aanbieder. Erger nog: soms zal hij ook personeel moeten ontslaan. Wij roepen zorgverzekeraars op reële tarieven te betalen.'

Menzis kon nog niet reageren.

Gerelateerde tags

16 reacties

 • B.

  Benieuwd hoe Jos de Blok dit aan gaat pakken met zijn nieuwe verzekering.

 • Geengebruiker

  @Robocop, er is geen verzekeraar die de richtlijnen van de NZa doelbewust negeert....daar staat de doodstraf op in de sector. Er gaat wel eens iets mis, en dan wordt een verzekeraar ook flink aangepakt (terecht overigens!).
  Denk dat hier een misverstand speelt over de rol van de NZa tarieven; dit zijn maximum tarieven; er mag niet meer ten laste van de zorgkosten worden gebracht dan dit tarief. Minder mag wel, en tarieven onder het NZa maximum tarief worden tussen zorgverlener en verzekeraar afgesproken; dat is inderdaad marktwerking.

 • Robocop

  @Peekie53: zolang Schippers minister is zal dit onzalige beleid worden doorgezet. Het moet eerst een grotere puinhoop worden voordat er gecorrigeerd wordt, zie ook PGB. Vraag me af of iemand in Den Haag wel eens het sommetje heeft gemaakt voor de extra kosten van de invoering van de transitie. Voorlopig betalen de klanten het grootste deel van die kosten door het niet krijgen van vergoeding waar men vroeger wel recht op had.
  De richtlijnen van de NZA zijn een lachertje aangezien die door alle verzekeraars worden genegeerd.

 • Peekie53

  Dat zouden meer instellingen moeten doen. Eerder onderhandelde je met 1 zorgkantoor en nu met 7 verzekeraars en ik weet niet hoeveel gemeenten. Ieder zijn eigen tariefen en eigen tarief en eigen plafond. Niet bij te houden en kost veel extra medewerkers, die niet met hun handen aan het bed zitten. Richtlijnen Nza moet leidend zijn. Tijd voor de kamer om in te grijpen.

 • S.G. van de Vusse

  Menzis en DSW, waarom hoor ik die 2 namen zo vaak in de sector? Achter hun mooie PR wordt een stelselmatig beleid van non betaling gevoerd. Met Brabant Zorg zijn er veel aanbieders die niet meer met deze partijen willen/kunnen werken.

 • Hoe komt het dat Actiz / BTN hierin niet met aanbieders samen de verantwoordelijkheid nemen en als zorgaanbieders dit gezamenlijk aanpakken. Brabant Zorg neemt hier ook een risico tov de monopolistische zorgverzekeraars die dit nu waarschijnlijk af gaan straffen...

 • Pim1949

  Wat is de reactie van DSW?

 • lbaas

  Chapeau, Adrie. Je laat zien waar je voor staat. Vasthouden!

 • f.puijnen

  wie is weer de dupe de kleine man met de kleinste beurs goed zo den haag en wie hoeft er bijna niets te betalen ra ra wie is dat mg.p.

 • Bea Diekmann

  misschien moet er eens gekeken worden naar de tarieven die de nza hanteert en de werkelijke zorgkosten waarop die tarieven gebaseerd worden.

 • alexandravandorst

  wijkverpleegkundige
  Als klant heb je soms al jarenlang zorg van een instelling en dat je nu moet veranderen om de kosten is best moeilijk; daar kan ik geen verpleegkundige diagnose voor vinden.

 • B21

  Tekenend voor tot wat de vroegere ziekenfondsen geworden zijn, bedrijven die winst willen maken.
  De reactie van Brabantzorg gooit dit open.
  Het laat weer duidelijk zien wat de politiek van marktwerking heeft opgeleverd en niet alleen in de zorg.

 • Alberts

  Ik vraag me steeds vaker af waarom we de NZA en de NZA tarieven eigenlijk hebben. In de GGZ betaalt geen enkele ZV de NZA tarieven. Alleen de ongecontracteerden kunnen ze vragen en hun omzet op peil houden.

 • beschouwer

  En juist DSW en Menzis winnen hier. Namelijk niets beter dan zieke klanten en/of klanten die veel zorg nodig hebben die gaan overstappen.

 • N. Brittijn

  Mooi heh, wat die marktwerking voor de mensen brengt!

 • Bruggeman

  Goed signaal van Brabant Zorg, hopelijk volgen er meerdere zorginstellingen die zich verzetten tegen de zorgverzekeraars. Er ligt te veel macht bij de verzekeraars.

Of registreer u om te kunnen reageren.