Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Steeds meer gemeenten weigeren ouderbijdrage te innen

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda, Haarlem, Zandvoort. Al deze steden hebben het innen van de ouderbijdrage in de jeugd-ggz opgeschort. Kleinere gemeenten door het hele land volgen.
Steeds meer gemeenten weigeren ouderbijdrage te innen
Foto: Stockxchng

De ouderbijdrage kan oplopen tot 130 euro per maand. De bijdrage is nieuw dit jaar en nogal wat gemeenten hebben hun administratieve verwerking nog niet op orde. Door de nieuwe jeugdwet, die 1 januari is ingegaan, wordt nu ook een ouderbijdrage gevraagd als kinderen psychiatrische zorg krijgen en niet meer thuis wonen. De bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de dagelijkse kosten van levensonderhoud.

VNG

De Vereniging Nederlandse Gemeenten zegt veel signalen van gemeenten te hebben gekregen over problemen bij de inning van de ouderbijdrage in de jeugd-ggz. Voor sommige gemeenten kost de hele operatie meer dan hij oplevert. Veel lokale politici zeggen bang te zijn dat ouders door de hoge kosten afzien van noodzakelijke zorg.

VNG: 'De gemeenten hebben eerst gezorgd dat ze de zorg op poten hadden, daarna komt de administratie. Dat lijkt ons een heel logische volgorde. Gemeenten bieden noodoplossingen, zoals bevoorschotting, als zorgaanbieders hun geld niet krijgen.'

Hardheidsclausule

Van Rijn doet onderzoek naar de hardheidsclausule. Hij wil weten of gemeenten mogen afwijken van de wet. Hij laat ook onderzoek doen naar de kosten en baten van de jeugdhulp over de volle breedte. Uitsluitsel over de hardheidsclausule  is binnenkort te verwachten. Mocht Van Rijn de ouderbijdrage willen afschaffen dan moet het macrobudget voor de gemeenten met 26 miljoen euro omhoog, zegt de VNG.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier

6 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Het gaat hier om de GGZ voor jongeren die medische hulp en begeleiding nodig hebben.
  Hoe zit het ook al weer met het eigen risico bij de zorgverzekering.?
  Door de stapeling van deze soort bijdragen kunnen mensen ook in de financiele problemen komen.
  En wat doen we dan?

 • bresker

  Eigen bijdrage was de reden van de invoering van de AWBZ, na 1 jr ZFW,d.w.z. om ouders van zieke en gehandicapte kinderen te vrijwarden van inkomsten- en vermogensderving m.a.w ter verdere beperking van het gem. verhaalsrecht op grond van art.55 ABW 1965.

 • Seb

  Eigen bijdrage is sowieso een dure en inefficiënte bureaucratische hobby in de zorg: eerst geld geven (via zorg in natura of PGB), dan weer geld terugvorderen (middels eigen bijdrage), dan weer geld geven (allerlei toelages en tegemoetkomingen), etc.

  Zou het niet makkelijker zijn om die berekeningen van te voren te maken en dan in 1 keer te betalen? Probleem is natuurlijk politiek: de overheidsvergoeding mag niet inkomens-/vermogens-afhankelijk worden. Vandaar die eigen bijdrages en toelages. Dit is niet zomaar opgelost en kost klauwenvol nutteloos geld.

 • Alberts

  Vandaag in de Volkskrant een artikel over de toenemende weigeren contracten met ZV te sluiten door GGZ professionals (psychiater, klinisch psychologen, psychotherapeuten).
  De afkeer van het beleid groeit, de opstand groeit. De minister is grip aan het verliezen en dat wordt hoog tijd.

 • bezorgde

  Geesteszieke kids de mogelijkheid voor adequate hulp onthouden door een enorme financiele drempel op te werpen was een door bezuinigingsdrang gedreven plan. Maar de taakherschikking naar POH-ers en maatschappelijk werk of jeugdzorg vervangt niet een psychiater. Als je buikpijn hebt troosten verpleegkundigen met een paracetamol je wel, maar verhelpen niet je appendicitis.

 • Michel11

  Toch nog een hele klus om een zorgstelsel af te breken :-(

Of registreer u om te kunnen reageren.