Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Steeds meer gemeenten weigeren ouderbijdrage te innen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda, Haarlem, Zandvoort. Al deze steden hebben het innen van de ouderbijdrage in de jeugd-ggz opgeschort. Kleinere gemeenten door het hele land volgen.
Steeds meer gemeenten weigeren ouderbijdrage te innen
Foto: Stockxchng
Premium

De ouderbijdrage kan oplopen tot

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Geachte lezer,
   Het gaat hier om de GGZ voor jongeren die medische hulp en begeleiding nodig hebben.
   Hoe zit het ook al weer met het eigen risico bij de zorgverzekering.?
   Door de stapeling van deze soort bijdragen kunnen mensen ook in de financiele problemen komen.
   En wat doen we dan?

  2. Lees alle reacties
  3. Eigen bijdrage was de reden van de invoering van de AWBZ, na 1 jr ZFW,d.w.z. om ouders van zieke en gehandicapte kinderen te vrijwarden van inkomsten- en vermogensderving m.a.w ter verdere beperking van het gem. verhaalsrecht op grond van art.55 ABW 1965.

  4. Eigen bijdrage is sowieso een dure en inefficiënte bureaucratische hobby in de zorg: eerst geld geven (via zorg in natura of PGB), dan weer geld terugvorderen (middels eigen bijdrage), dan weer geld geven (allerlei toelages en tegemoetkomingen), etc.
   Zou het niet makkelijker zijn om die berekeningen van te voren te maken en dan in 1 keer te betalen? Probleem is natuurlijk politiek: de overheidsvergoeding mag niet inkomens-/vermogens-afhankelijk worden. Vandaar die eigen bijdrages en toelages. Dit is niet zomaar opgelost en kost klauwenvol nutteloos geld.

  5. Vandaag in de Volkskrant een artikel over de toenemende weigeren contracten met ZV te sluiten door GGZ professionals (psychiater, klinisch psychologen, psychotherapeuten).
   De afkeer van het beleid groeit, de opstand groeit. De minister is grip aan het verliezen en dat wordt hoog tijd.

  6. Geesteszieke kids de mogelijkheid voor adequate hulp onthouden door een enorme financiele drempel op te werpen was een door bezuinigingsdrang gedreven plan. Maar de taakherschikking naar POH-ers en maatschappelijk werk of jeugdzorg vervangt niet een psychiater. Als je buikpijn hebt troosten verpleegkundigen met een paracetamol je wel, maar verhelpen niet je appendicitis.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.