Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

WFZ verhoogt tarief voor garantieverlening

Het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) heeft voor het eerst sinds de oprichting het tarief verhoogd voor garantieverleningen. De verhoging is nodig vanwege het toegenomen risico, zegt Herman Bellers, directeur WFZ.
Herman Bellers, WFZ
De verhoging is volgens Herman Bellers nodig vanwege toegenomen risico's. - Foto: Herman Bellers

Het tarief stijgt van 0,10 naar 0,25 procent en geldt voor alle garanties die vanaf 26 januari 2015 worden verstrekt. Reeds bestaande leningen hebben geen last van de tariefsverhoging. Voor een aantal trajecten geldt een overgangsregeling.

Risico's nemen toe

Bellers legt uit dat de verhoging van de jaarlijkse premie nodig was om het incasseringsvermogen de komende jaren op peil te houden. 'De risico's in de zorg zijn de afgelopen jaren toegenomen. We zien steeds vaker zorginstellingen failliet gaan zoals het Ruwaard van Putten ziekenhuis, Zonnehuizen en Passana. Het zijn niet allemaal deelnemers, maar het speelt wel in toenemende mate. Beleidswijzigingen als scheiden wonen en zorg, selectieve zorginkoop en beddenafbouw in de ggz zorgen voor extra onzekerheid. Eigenlijk is in elk deel van de zorgsector het voortbestaan van individuele instellingen minder vanzelfsprekend dan vroeger. Sinds de oprichting van het WFZ hebben we het tarief nooit verhoogd, maar het is onvermijdelijk geworden.'

Rentevoordeel

Een tweede reden voor de verhoging is het toegenomen rentevoordeel voor zorginstellingen. Bij de start van het WFZ kregen zorginstellingen een voordeel van 0,6 procent op hun banklening met een garantie. Daarvan kreeg het WFZ 0,1 procent terug in de "gezamenlijke stroppenpot". 'De tijden zijn veranderd en banken hebben meer korting over voor een risicoloze lening. Het rentevoordeel loopt tegenwoordig op tot 1,5 procent. We zien daardoor de verhoging ook als gerechtvaardigd. Zorginstellingen houden nog steeds een groot financieel voordeel voor zichzelf.'

Toekomst

De verhoging moet vooral gezien worden als voorbereiding op de toekomst, zegt Bellers. 'Deze verhoging gaat niet op de korte termijn veel geld opleveren. We hebben niet opeens de zevenmijlslaarzen aangetrokken. Beleggingsinkomsten lopen terug en de risico's nemen zoals gezegd toe; met deze verhoging denken wij eventuele toekomstige claims te kunnen voldoen.'

Buffers van het Waarborgfonds

Voor de garantstelling betaalden zorginstellingen een jaarlijks bedrag van 0,10 procent van de totale lening. Dat is voor nieuwe leningen nu verhoogd naar 0,25 procent. Met deze inkomsten bouwt het WFZ een buffer op waarmee het fonds eventuele garantieclaims op kan vangen. Samen met beleggingsinkomsten vormt dit een eerste buffer. Is deze buffer leeg, dan kan het WFZ met de collectebus langs gaan bij deelnemende instellingen (de obligoverplichting) en tot een maximum van 3 procent ophalen. Dit heeft het WFZ tot op heden nog niet gedaan. De derde buffer vormt de Rijksoverheid die financieel bij kan springen.

3 reacties

 • robbar

  Waarom willen besturen van Zorginstellingen zo graag POTTEN!!
  Gewoon je werk goed doen. Gewoon goede zorg leveren. En je alleen daarmee bezig houden. Er zal een wereld voor je open gaan.

 • paultjeb

  Ja waarom ook niet he allemaal zakkenvullen en waar is het dan als het ingezet moet worden, op.

 • Rob

  Hey is tijd dat WFZ gaat differentieren. Nu lijden de goede ziekenhuizen (specialisten in loondienst) onder de kwaden (MSB). WFZ zou de vervuiler moeten laten betalen.

Of registreer u om te kunnen reageren.