Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZorgSaam verzet bakens te laat

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het noodlijdende ziekenhuis ZorgSaam heeft niet goed geanticipeerd op de overgang naar prestatiebekostiging. Dat zegt interim bestuursvoorzitter Maarten Rutgers tegenover Zorgvisie.
ZorgSaam verzet bakens te laat
Foto: ANP

De zorgorganisatie heeft een tekort van 25 miljoen euro over 2014. De oude voorzitter raad van bestuur Paul Rademacher en bestuurslid Joep Paulides moesten eind vorig jaar het veld ruimen. Maarten Rutgers is aangesteld als interim bestuursvoorzitter. De zittende leden van de raad van toezicht stappen ook op, omdat ze te weinig draagvlak genieten. Een externe deskundige onderzoekt de rol van de raad van toezicht bij het in de problemen komen van het ziekenhuis.

ZorgSaam reageert te laat

Dat de zorgorganisatie in Zeeuws-Vlaanderen zo in de financiële problemen zit, komt volgens Rutgers vooral doordat het ziekenhuis te laat heeft geanticipeerd op de overgang van budgetfinanciering naar prestatiebekostiging. De ziekenhuizen kunnen twee jaar lang gebruikmaken van een vangnetregeling die een zachte landing mogelijk moet maken. ‘In 2012 werd nog wel een positief resultaat gerealiseerd, maar zonder het transitiebedrag zou dat toen al negatief zijn geweest. Over 2013 was het resultaat zelfs met het transitiebedrag al 7,5 miljoen euro negatief.’

Reorganisatie ZorgSaam

Dat het bedrag in 2014 zo sterk oploopt komt mede doordat er een reservering van circa 7 miljoen euro is opgenomen voor reorganisatiekosten. De zorgorganisatie snijdt hard in het personeelsbestand om inkomsten en uitgaven met elkaar in balans te brengen. In totaal verliezen circa 260 mensen hun baan. Om het ziekenhuis financieel weer gezond te maken, wordt er een portfolioanalyse gemaakt om duidelijk te krijgen op welke zorg ZorgSaam zich gaat toeleggen. Ook moet dan helder worden met welke zorg het ziekenhuis zal stoppen. Hierover wil Rutgers nog geen mededelingen doen.

Berschikbaarheidsbijdrage

Verder hoopt het ziekenhuis nog op circa vijf miljoen euro beschikbaarheidsbijdrage. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft het verzoek daartoe echter afgewezen. ZorgSaam heeft beroep aangetekend tegen die beslissing.

Dot/dbc

In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Fase van dot’s is uiterst listig; bestuur en management denkt de prestatiebekostiging onder de knie te hebben terwijl men principieel gezien nog moet beginnen (dbc op weg naar transparantie).
    De bedrijfsvoering, de wijze van begroten en het businessmodel sluit niet 1:1 aan op flexibele planning & control; uitkomsten zorgvraag en afwijkingen behandelplan. Men stuurt op standaard DBC’s waardoor over- en onderproductie een ondergeschoven kindje blijft.
    Fundament kan dan gaan schuiven, zonder dat men voldoende grip heeft op het klantpotentieel (en het budgetprincipe ligt nu juist daar versleuteld)l. Met alle risico’s van dien.
    De bedrijfsmatige transitie moet feitelijk nog beginnen voor de ziekenhuizen, terwijl er nu al zoveel gaan schuiven… zorgelijk!
    Inhoudelijk moet er ook een cultuuromslag plaatsvinden; ben het eens met de auteur. Van patiëntdenken naar klantdenken. En niet alleen door de omgeving minder klinisch te maken, hoewel heel prettig, maar ook door de patiënt in het totale plaatje te willen zien. Wat is het voor persoon en hoe staat hij in het maatschappelijke leven als burger?
    Novire verricht (ook voor ziekenhuizen) korte quicscans met behulp van het Improvement Model. In twee en halve dag heeft u een uniek beeld van de huidige situatie (stand van zaken) ten opzichte van het maatschappelijk vereiste beeld (vanuit burger en stakeholders). Neem vrijblijvend contact op via onze website voor meer informatie. Wie durft?!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.