Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeente moet zorg vergoeden bij "acute nood"

De Centrale Raad van Beroep heeft deze week in een uitspraak bepaald dat gemeenten in een "acute noodsituatie" verplicht zijn om een neurofeedbackhandeling te vergoeden uit de bijzondere bijstand.
Gemeente moet zorg vergoeden bij "acute nood"
Foto: Door D Smith (Mindlab) [Public domain], via Wikimedia Commons

Gemeente

Gemeentelijke sociale diensten vergoeden uit die pot vooral kosten voor woninginrichting en de aanschaf van noodzakelijke apparatuur zoals koelkasten en wasmachines. Mensen met een uitkering kunnen ook een vergoeding krijgen voor sommige medische kosten. De sociale dienst van de gemeenten Lochem en Zutphen weigerde in 2012 een 55-jarige man echter een vergoeding te betalen voor een neurofeedbackbehandeling. Dat is een therapie waarbij gebieden in de hersenen worden getraind.

Basisverzekering

Volgens de dienst was de behandeling niet noodzakelijk omdat ze ook niet onder de basisverzekering valt.  Er zou geen "dringende reden" zijn voor de therapie.  Daar denkt de CRvB uit Utrecht, de hoogste rechterlijke instantie voor geschillen over sociale zekerheid, toch anders over. Volgens de CRvB was er in dit geval sprake van een "acute noodsituatie". De Raad is het eens met een psychiater  die oordeelde dat als de patiënt  geen neurofeedbackbehandeling zou ondergaan, hij last zou krijgen van ernstige depressieve klachten met een aanzienlijk suïciderisico.  De man had last van een ernstige neurologische aandoening en was al verschillende malen opgenomen vanwege depressies.

Zorgverzekeraar

Hij kreeg slechts vijf neurofeedbackbehandeling per jaar vergoed van zijn ziektekostenverzekeraar, via de aanvullende verzekering. De rest van de kosten heeft hij betaald door collectes op horecaterrassen, de opbrengst van een autobiografie en ontvangsten van een vriendenstichting. In januari 2014 zijn de behandelingen gestopt wegens geldgebrek.

CRvB

Na een voorlopige uitspraak van de voorzieningenrechter, werden de behandelingen weer hervat. De CRvB heeft dat vonnis nu bevestigd. De CRvB oordeelt dat de man een vergoeding uit de bijzondere bijstand moet krijgen voor twee behandelingen in de week.  Hij dient met zijn behandelaar wel een mogelijk afbouwplan op te stellen. Bovendien moet hij bij de zorgverzekeraar opnieuw proberen een vergoeding te krijgen.

Maarten Bakker

Gerelateerde tags

2 reacties

  • bresker

    Het is raadzaam om af en toe de jurisprudentie van de RvS te raadplegen inzake de ABW 1965.

  • bezorgde

    Ik vind dat de zorgverzekeraar door de NZA gehouden dient te worden in dit soort gevallen te vergoeden. Misschien is de behandeling in het algemeen (nog)niet voldoende evidence-based, maar in dit specifieke geval voorkomt het een opname toch?

Of registreer u om te kunnen reageren.