Gemeente moet zorg vergoeden bij “acute nood”

De Centrale Raad van Beroep heeft deze week in een uitspraak bepaald dat gemeenten in een "acute noodsituatie" verplicht zijn om een neurofeedbackhandeling te vergoeden uit de bijzondere bijstand.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Gemeente moet zorg vergoeden bij
Foto: Door D Smith (Mindlab) [Public domain]

Gemeente

Gemeentelijke sociale diensten vergoeden uit die pot vooral kosten voor woninginrichting en de aanschaf van noodzakelijke apparatuur zoals koelkasten en wasmachines. Mensen met een uitkering kunnen ook een vergoeding krijgen voor sommige medische kosten. De sociale dienst van de gemeenten Lochem en Zutphen weigerde in 2012 een 55-jarige man echter een vergoeding te betalen voor een neurofeedbackbehandeling. Dat is een therapie waarbij gebieden in de hersenen worden getraind.

Basisverzekering

Volgens de dienst was de behandeling niet noodzakelijk omdat ze ook niet onder de basisverzekering valt.  Er zou geen “dringende reden” zijn voor de therapie.  Daar denkt de CRvB uit

2
40

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik vind dat de zorgverzekeraar door de NZA gehouden dient te worden in dit soort gevallen te vergoeden. Misschien is de behandeling in het algemeen (nog)niet voldoende evidence-based, maar in dit specifieke geval voorkomt het een opname toch?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.