Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

SP: ‘Voorkom uitholling van pgb’

Er moet een vast basistarief komen voor mensen die wijkverpleging inkopen met hun persoonsgebonden budget (pgb). Dit stelt SP-Kamerlid Renske Leijten voorafgaand aan het Kamerdebat op 20 januari over de uitvoering van het pgb door de zorgverzekeraars.
Leijten.jpg
Renske Leijten (SP).

Het pgb moet een volwaardig alternatief zijn voor zorg in natura. Dat is het momenteel niet, omdat zorgverzekeraars het pgb maar lastig vinden en te lage tarieven hanteren, vindt Leijten. ‘Bij wijkverpleging bestaat het recht op zorg. Het is niet uit te leggen dat zorgverzekeraars te lage vergoeding krijgen voor noodzakelijke wijkverpleging. Linksom of rechtsom gaat dit ten kosten van budgethouders en hun zorgverleners. We moeten de negatieve spiraal stoppen daarom is een basistarief in de wet is daarom noodzakelijk.’

Verzekeraars gebruiken pgb om rekeningen te innen
Verder wil Leijten voorkomen dat zorgverzekeraars het toegekende pgb gebruiken om vorderingen, zoals het eigen risico, te innen. ‘Er geldt gelukkig geen eigen risico voor de wijkverpleging. Als de zorgverzekeraars andere rekeningen gaan verrekenen met het openstaande pgb staat de toegankelijkheid van de wijkverpleging alsnog onder druk. Ook de werknemers zijn afhankelijk voor hun salaris afhankelijk van het pgb.  Het pgb is niet afgegeven om openstaande rekeningen te voldoen maar om zorg in te kopen.’

Verzekeraars weigeren toegang tot pgb
Ook budgethoudersorganisatie Per Saldo trekt bij de politiek aan de bel. In een brief aan de Kamerleden gaat Per Saldo in op knelpunten in de uitvoering door de zorgverzekeraars, waardoor het pgb nog geen volwaardig alternatief is voor zorg-in-natura. De verzekeraars stellen allerlei aanvullende voorwaarden, waardoor mensen geen toegang krijgen tot het pgb. ‘Als een zorgverzekeraar nu vindt dat geïndiceerde zorg planbaar is, is dit een reden om een pgb te weigeren.’ Ook budgethouders die al jarenlang een pgb hadden, zijn op grond van dit criterium opeens hun pgb kwijtgeraakt.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.