Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Ruim 2 miljard nodig voor verduurzaming vastgoed’

Voor het energiezuinig maken van vastgoed in de langdurige zorg is een bedrag nodig van meer dan 2,2 miljard euro. Dat heeft bureau HEVO berekend in een marktverkenning in opdracht van ABN Amro. Het onderzoek is gisteren gepresenteerd op het vastgoedcongres van Zorgvisie.
Verpleeghuis_ANP_Robin-van-Lonkhuijsen.jpg
Foto: ANP-Robin van Lonkhuijsen

Bij een kwart tot de helft van de gebouwen ouder dan 15 jaar is het waarschijnlijk niet meer rendabel om te investeren in verduurzaming. ‘En ons is ook opgevallen dat het begrip “duurzaamheid” niet leeft bij zorgbestuurders. Vooral de oudste gebouwen presteren slecht op het gebied van duurzaamheid. Daar moeten ze wat mee’, aldus Ron van Bloois, senior adviseur bij HEVO.

Middensegment
Anja van Balen, sector banker bij ABN Amro, vindt het niet realistisch om aan de sector te vragen om fors te investeren in gebouwen met een leeftijd van meer dan 15 jaar. ‘De directe lasten stijgen dan sneller dan de instellingen kunnen opbrengen.’

Volgens haar is het veel zinniger voor zorgbestuurders om zich te richten op het middensegment, op de gebouwen met een leeftijd van 6 tot 15 jaar. HEVO schat dat er een bedrag van ongeveer 660 miljoen euro nodig is om dit vastgoed te verduurzamen. ‘Na een upgrade is dit vastgoed nog jaren bruikbaar. Wij zijn als bank bereid om dergelijke investeringen die zichzelf terugverdienen voor 100 procent te financieren.’ De instellingen moeten dan wel bankieren bij ABN Amro, ze moeten voldoen aan bepaalde financiële criteria en ze moeten de uitstoot van CO2 terugbrengen met 20 procent.

Voorbeeldprojecten
Van Balen raadt zorgorganisaties aan om te investeren in een aantal voorbeeldprojecten. Bij oudere gebouwen loont het om warmtepompen, zonnepanelen en ledverlichtingen aan te schaffen. “Als je als voorbeeld een ouder gebouw neemt van 5000 m2 praat je over een investeringsbehoefte van ruim 900.000 euro. Die investering is in tien jaar terug te verdienen via een lagere energierekening.’

Het onderzoek wordt eind deze maand gepubliceerd in Zorgvisie magazine.

Eén reactie

  • m.bouquet@tallkingresults.com

    De kosten van vastgoed investeringen staan in relatie tot de totale te verwachten inkomsten. Een integrale zorgvisie (toevallige woordkeuze) kan een voeding aantonen welke activiteiten de komende jaren tot verschuivingen leiden. Bij meerdere klanten hebben we kunnen aantonen dat bepaalde investeringen nooit terugverdiend kunnen worden, terwijl wel renderende activiteiten financieel geblokkeerd zouden worden. Vastgoed is een essentieel fundament, het proces om de (toekomstige) doelgroep te bedienen, moet leidend zijn in de keuzes. In de praktijk is veel meer mogelijk met vastgoed, als je breder durft te kijken!
    Michel Bouquet, TallKing Results

Of registreer u om te kunnen reageren.