Ruim 2 miljard nodig voor verduurzaming vastgoed’

Voor het energiezuinig maken van vastgoed in de langdurige zorg is een bedrag nodig van meer dan 2,2 miljard euro. Dat heeft bureau HEVO berekend in een marktverkenning in opdracht van ABN Amro. Het onderzoek is gisteren gepresenteerd op het vastgoedcongres van Zorgvisie.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Verpleeghuis_ANP_Robin-van-Lonkhuijsen.jpg
Foto: ANP-Robin van Lonkhuijsen

Bij een kwart tot de helft van de gebouwen ouder dan 15 jaar is het waarschijnlijk niet meer rendabel om te investeren in verduurzaming. ‘En ons is ook opgevallen dat het begrip “duurzaamheid” niet leeft bij zorgbestuurders. Vooral de oudste gebouwen presteren slecht op het gebied van duurzaamheid. Daar moeten ze wat mee’, aldus Ron van Bloois, senior adviseur bij HEVO.

Middensegment
Anja van Balen, sector banker bij ABN Amro, vindt het niet realistisch om aan de sector te vragen om fors te investeren in gebouwen met een leeftijd van meer dan 15 jaar. ‘De directe lasten stijgen dan sneller

1
197

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. De kosten van vastgoed investeringen staan in relatie tot de totale te verwachten inkomsten. Een integrale zorgvisie (toevallige woordkeuze) kan een voeding aantonen welke activiteiten de komende jaren tot verschuivingen leiden. Bij meerdere klanten hebben we kunnen aantonen dat bepaalde investeringen nooit terugverdiend kunnen worden, terwijl wel renderende activiteiten financieel geblokkeerd zouden worden. Vastgoed is een essentieel fundament, het proces om de (toekomstige) doelgroep te bedienen, moet leidend zijn in de keuzes. In de praktijk is veel meer mogelijk met vastgoed, als je breder durft te kijken!
    Michel Bouquet, TallKing Results

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.