Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeenten aan zet bij aanbieden huishoudelijke hulp

Het recente oordeel van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat huishoudelijke hulp wel degelijk onder de Wmo 2015 valt, heeft grote gevolgen voor gemeenten. Een kwart van de gemeenten die gestopt is met het bieden van huishoudelijke hulp moet volgens werkgeversorganisatie ActiZ aan de slag om zaken recht te zetten.
Fotolia

ActiZ vindt het wrang dat 18.000 huishoudelijke hulpen inmiddels hun baan verloren hebben doordat gemeenten te weinig of helemaal geen huishoudelijke hulp meer inkochten. ‘Een kwart van de gemeenten is helemaal gestopt met het bieden van huishoudelijke hulp ondanks de, naar nu blijkt, terechte hulpvraag van hun inwoners’, zegt woordvoerder Bernadet Naber van ActiZ. ‘En talloze gemeenten hebben een generieke korting van het aantal uren hulp bij het huishouden doorgevoerd zonder daarbij naar de individuele situatie van cliënten te kijken. Het gevolg van de uitspraak is dat gemeenten hun beleid moeten gaan herzien en de benodigde hulp alsnog moeten bieden.’

Ontslagen
Dat zou volgens de persvoorlichter kunnen betekenen dat zorgaanbieders eerder ontslagen thuiszorgmedewerkers weer zullen aannemen. ‘Maar dan wel op basis van reële tarieven waarmee we mensen conform de huidige cao kunnen betalen. Dat er voldoende geld aanwezig is om thuishulpen een eerlijk loon te betalen weten we inmiddels ook. Omdat ten eerste gemeenten overschotten hebben op hun Wmo-budgetten en ten tweede omdat de Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT) nog nauwelijks is uitgegeven.

Oosterhout
Een van de vele gemeenten die helemaal geen huishoudelijke hulp meer inkocht, is de gemeente Oosterhout. Deze gemeente gaat zich beraden op de gevolgen voor de 1500 inwoners die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp. Een woordvoerder van de gemeente Oosterhout zegt op Omroep Brabant: ‘Dit kan best een paar maanden duren. We hadden wel rekening gehouden met verschillende scenario's, maar wisten niet wat de rechter uiteindelijk zou beslissen. Het is een ingewikkeld dossier.’

AMvB
Intussen komt de contractering voor 2017 er al weer aan. Naber: ‘Met de uitspraak van de CRvB in de hand en in de wetenschap dat er nog enorm veel geld op de plank ligt, verwacht ActiZ dat gemeenten bij de volgende contracteerronde wél voldoende hulp bij het huishouden inkopen. En ook tegen reële tarieven. ActiZ roept staatssecretaris Van Rijn op erop toe te zien dat gemeenten hun beleid ook daadwerkelijk aanpassen. Die reële tarieven kan hij in ieder geval borgen in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die hierover in de maak is.’

Dossier Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.