Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bezuinigingen langdurige zorg van tafel

De bezuinigingen van 500 miljoen euro op de verpleeg- en gehandicaptenzorg zijn van tafel. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn vandaag gezegd bij een bezoek aan een Haags verpleeghuis.
Van Rijn Groot.jpeg

De bezuinigingen werden aangekondigd bij de invoering van de Wet langdurige zorg (Wlz), maar het plan stuitte op veel weerstand. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) gaf aan dat het veel banen zou kosten in de sector. Cliëntenorganisatie LOC Zeggenschap in zorg startte een petitie tegen de plannen. Ruim 16.000 mensen zetten daar hun handtekening onder. Ook de Algemene Rekenkamer vroeg zich af of het plan haalbaar was.

Bezuinigingen van tafel
Volgens Van Rijn is de zorg nu klaar voor de toekomst. ‘We hebben de laatste jaren veel veranderd, zodat de ondersteuning thuis past bij wat mensen nodig hebben. Zodat de wijkverpleegkundige de zorg thuis kan geven die zij nodig vindt. En de verpleeghuiszorg kan beter en moet dus beter’, zei hij in verpleeghuis Bosch en Duin in Den Haag. ‘Tegelijk moest de zorg ook financieel weer gezond worden. Dat is gelukt: de zorg is klaar voor de toekomst. Nu het weer beter gaat met Nederland moeten onze ouderen en gehandicapten dat natuurlijk merken. De besparing van een half miljard gaat daarom niet door. We zijn klaar met bezuinigen en klaar voor de toekomst.’

Geld voor langdurige zorg
De bezuinigingen kunnen worden geschrapt doordat het kabinet 400 miljoen euro heeft gevonden in de begroting, schrijft Van Rijn in een Kamerbrief. Daarnaast zijn er nog financiële meevallers bij het ministerie van VWS waardoor de overige 100 miljoen kan worden geschrapt.   

Dossier langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer.

Eén reactie

  • robbar

    Moeten we nu dankbaar zijn. Om komen ze er nu eindelijk eens achter dat ze erg fout bezig zijn!!

Of registreer u om te kunnen reageren.