Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Belastingkwestie blijft Buurtzorg achtervolgen

De Belastingdienst onderzoekt al sinds 2012 Stichting Buurtzorg Nederland. De vraag is of de zorgorganisatie 25 procent vennootschapsbelasting (VPB) moet betalen over het resultaat van boekjaren 2009 tot en met 2014. Theoretisch kan dit de organisatie vele miljoenen euro's kosten.
lexvanlieshoutANPblauwlexvanliehout.jpg
Foto: ANP Lex van Lieshout

Buurtzorg Nederland deponeerde eind vorige week mooie cijfers in de jaarrekening van 2015. De omzet nam vorig jaar met ongeveer 33 miljoen euro toe tot 308 miljoen euro, met een positief resultaat van ruim 11 miljoen euro. Sinds de oprichting in 2010 groeide de instelling met ruim 250 procent.

Bedreiging
Een mogelijke bedreiging voor dit succes is de opstelling van de belastingdienst ten opzichte van Buurtzorg. ‘We hebben een lange historie met de belastingdienst’, zegt controller Bart Morsink van Buurtzorg Nederland. ‘Het begon in 2012, toen de fiscus onze inzet van zzp’ers controleerde. Er was mogelijk sprake van een werknemersrelatie en dan zouden we loonbelasting over het werk van de zzp’ers moeten betalen. Uiteindelijk hebben we haarfijn kunnen aantonen dat er helemaal geen werknemersrelatie is en dat de zzp’ers naast Buurtzorg nog veel meer opdrachtgevers hebben. Na die uitspraak is men vervolgens naar de innovatiekosten gaan kijken binnen onze stichting.’

Niet-zakenlijk
In een van haar gelieerde entiteiten beheert Buurtzorg het intellectuele eigendom van het online it-systeem ‘Buurtzorgweb’ waarmee de organisatie werkt. De software achter dit systeem is ontwikkeld door leverancier eCare. Morsink: ‘Het is een vrij complex verhaal. De belastingdienst onderzoekt nu of de betalingen die wij gedaan hebben aan eCare voor de ontwikkeling van de techniek achter Buurtzorgweb zakelijk zijn of niet. Als de inspecteurs de betalingen niet-zakelijk achten, worden we aangemerkt als VPB-plichtig. Het financiële effect hiervan is op dit moment niet te geven.’

Aparte bv's
Morsink schat de kans dat de fiscus de betalingen als VPB-plichtig bestempelt klein in. ‘Het gaat overduidelijk over betalingen van ons aan een commerciële partij die daarvoor een tegenprestatie heeft geleverd. Volgens mij is het dus klip-en-klaar een zakelijke transactie. Maar omdat we hier wat vooruitstrevend bezig zijn met het apart onderbrengen van intellectueel eigendom en andere aparte bv’s, kan het ingewikkeld lijken voor de belastingdienst. We streven ernaar om dit verhaal nog in 2016 af te kunnen ronden. Onderdeel van de te bereiken overeenstemming met de belastingdienst zal het heralloceren van kosten zijn tussen stichting Buurtzorg Nederland en verbonden partijen.’

Risco wijkverpleging
Naast het belastingdossier staat in het jaarverslag de prijsontwikkeling in de wijkverpleging als belangrijkste risico’s beschreven: ‘De voornaamste risico’s en onzekerheden komen voort uit de wijze waarop zorgverzekeraars afspraken maken over tarieven en volume.’

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.

4 reacties

 • Het Kan Beter!

  Buurtzorg blijft een aparte organisatie. Met allerlei trucs, nu blijkt op financieel terrein wordt geld weggesluisd voor kosten? OVERHEID wordt wakker en bestrijdt schimmige organisatie constructies! Het gaat hier over zorggeld van de belastingbetaler en daarom moet de financiele verantwoording bij zorgorganisaties helder- en betrouwbaar zijn!

 • WilliamGoossen

  Wat is nu het nieuws van dit bericht?

 • GaviMensch

  Bijzonder dat dit Kabinet &Co er alles aan doet om goede zorg om zeep te helpen. Ik hoop niet dat ze daar een speciale bedoeling mee heeft.

 • m.bouquet@tallkingresults.com

  Wat vindt de Inspectie van het mogelijk belemmeren van goede zorg door het heffen van deze belasting? De Inspectie velt namelijk wel een oordeel over deugdelijke software.

Of registreer u om te kunnen reageren.