Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Fundis stapt in nieuw innovatiefonds

Fundis participeert sinds afgelopen donderdag voor twee miljoen euro in FundIQare, een innovatiefonds waaraan ook ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter en Naober Foundation voor ieder twee miljoen deelnemen. Financieel directeur Jacqueline van Wijngaarden: ‘Doel is om zoveel mogelijk innovatieve diensten voor de care te creëren, ook buiten onze eigen muren.’
fundis400.jpg

De drie initiatiefnemers investeren in zorginnovaties die de kwaliteit van leven voor kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mantelzorgers verbeteren. De investeringen die partijen via FundIQare gaan doen, concentreren zich vooral op start-ups in de langdurige zorg. ‘We zoeken projecten en pilots die direct effect hebben op de dienstverlening aan kwetsbare ouderen’, zegt directeur Van Wijngaarden. ‘Dit doen we vanuit onze maatschappelijke doelstelling om bij te springen in het sociale domein waar de overheid zich terugtrekt.’

Investeringen
In eerste instantie zullen de investeringen zich richten op partijen in Zuid-Holland. InnovationQuarters is immers de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. ‘Maar als de bedrijven waarin we investeren groeien is het goed mogelijk dat het fonds in de toekomst investeringen heeft door heel het land.’ De beslissing over welke start-up van het fonds gebruik mag maken en welke niet, wordt door de drie partijen in gezamenlijkheid genomen. ‘De beoordeling doen we met InnovationQuarters en de Naober Foundation, een stichting die zich richt op het verbeteren van de vitaliteit van mensen. We verwachten in het eerste jaar één à twee investeringen te doen. Op zo’n investering zit een maximum van een half miljoen euro. We gaan dat niet in een keer storten, het is budget waar start-ups gebruik van kunnen maken als ze het nodig hebben.’

Risicovol
Het fonds hoeft niet te renderen. ‘We dienen een maatschappelijk doel met dit fonds. Als de start-ups waarin we geïnvesteerd hebben verkocht worden, gaat het geld terug in het fonds. Het streven is om het fonds globaal op de zes miljoen euro te houden, het aanvangsbedrag. Maar investeren in start-ups is vrij risicovol dus het fonds zal ook de nodige klappen moeten opvangen als er projecten stuklopen of start-ups failliet gaan.’

Zorgbudget
Het geld dat Fundis in het fonds stopt, komt niet uit de Wmo, Zvw of Wlz. ‘Dit gaat absoluut niet over zorgbudget. Het is ons eigen geld. Als het fonds het heel goed doet, kan er theoretisch op enig moment geld terug naar de participanten. Maar het is een spaarpot en hoeft zogezegd niet te renderen. Fundis hoopt wel veel te leren van de nieuwe start-ups en innovaties. Daarom stellen we onze organisatie open voor nieuwe partijen om bijvoorbeeld dingen te testen of pilots te draaien. Door dit soort kruisbestuivingen blijven we vooraan lopen in de vernieuwing van de langdurige zorg.’

Foto: Staand van links naar rechts
Gerty Holla, Senior Investment Manager InnovationQuarter, Jacqueline van Wijngaarden, directeur Financiën Fundis, Francis Quint, Hoofd InnovationQuarter Capital
Zittend van links naar rechts
Matthijs Blokhuis, Director Noaber Foundation, Rinke Zonneveld, Director InnovationQuarter, Tim Dolman, Investment Manager Noaber Foundation, Jeroen van den Oever, Voorzitter directie Fundis, Rob Baljon, accountmanager Fundis

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.