Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Spijkenisse Medisch Centrum in gevarenzone

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het reorganisatieplan dat Spijkenisse Medisch Centrum in 2015 invoerde, heeft niet tot verbetering geleid. Eind 2015 stond er een netto verlies van bijna een miljoen euro op de rekening. De aandeelhoudend ziekenhuizen schieten te hulp met een lening.
grafiekomlaag300stockxchng.jpg
Foto: Stockxchng

Dit vermeldt het jaarverslag 2015. 

Coöperatie Zorg op Zuid
Uiteindelijk bedraagt het netto verlies over vorig jaar 925.443 euro. Dit komt vooral doordat Coöperatiepartners het Maasstad Ziekenhuis, Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis te weinig zorg hebben uitbesteed naar Spijkenisse. Deze afgesproken verschuiving van zorg had moeten leiden tot een substantiële productieverhoging. Gezamenlijk overleg heeft geleid tot nieuwe reorganisatieplannen die  er op neer komen dat het Maasstad  Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis de verantwoordelijkheid voor de geleverde zorg overnemen. Bestuurders Peter Langenbach uit het Maasstad ziekenhuis en bestuurder Paul van der Velden uit het Van Weel-Bethesda ziekenhuis vormen sinds februari 2016 het bestuur van Spijkenisse MC.  

Lening
De twee coöperatiepartners hebben begin deze maand een lening toegezegd van vier miljoen euro en een werkkapitaalfaciliteit van drie miljoen euro. Het gaat hier om een tijdelijke toezegging voor overbrugging in de transitiefase tot 1 juli 2017. Tot voor kort was ook het Ikazia Ziekenhuis aandeelhouder, maar dit ziekenhuis haakte in februari dit jaar af. Met zorgverzekeraar CZ is overeengekomen dat de aflossing van een lening van drie miljoen euro over drie jaar mag worden gespreid. Mochten de maatregelen onvoldoende effect hebben, dan zullen de aandeelhouders naar eigen zeggen ‘rigoureuze maatregelen niet schuwen’.

‘Gezamenlijk belang’
Een aantal stafafdelingen, waar onder de financiële administratie, wordt ingelijfd bij ketenzorgorganisatie CuraMare. Volgens de coöperatie hebben de afspraken tot gevolg dat het individuele belang van elk coöperatieziekenhuis meer gelijk wordt gesteld met het gezamenlijke coöperatiebelang. Zo moet het Spijkenisse Medisch Centrum de ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen naar een volwaardige onderneming binnen de coöperatie.

ZIS
In oktober 2017 gaan alle coöperatieziekenhuizen over op een gezamenlijk ZIS  wat een kostenbesparing moet opleveren. De keuze is gevallen op Chipsoft (HiX). Spijkenisse MC zegt ‘zonder meer vertrouwen te hebben in de transitie van zorg’, maar de situatie is onzeker: het eigen vermogen is nog altijd aanzienlijk negatief, de operationele kasstroom afgenomen en zonder bancair krediet is het ziekenhuis financieel sterk afhankelijk van derden, zoals zorgverzekeraars.

Verliezen
Spijkenisse Medisch Centrum ontstond eind juni 2013 na het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Bestuurder Martin Verveer kampte al sinds het begin van zijn aantreden met miljoenenverliezen. In 2014 was hetverlies zes miljoen euro op een omzet van 41 miljoen euro. Ondanks twee reorganisaties, lukte het Verveer niet om het ziekenhuis weer rendabel te krijgen. Begin februari dit jaar vertrok Verveer. 

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Reactie Spijkenisse Medisch Centrum: Positief financieel resultaat over eerste helft 2016
    De financiële cijfers over de eerste helft van 2016 van het Spijkenisse Medisch Centrum zijn structureel weer positief. Het ziekenhuis ziet aanzienlijk meer patiënten tegen significant lagere kosten. De veranderingen die eind 2015 zijn ingezet, laten hierdoor in de eerste helft van 2016 weer een structureel positief resultaat zien.
    “Gezien deze positieve resultaten is de verwachting dat het Spijkenisse Medisch Centrum binnen twee jaar weer een financieel gezond ziekenhuis is”, aldus Peter Langenbach, medebestuurder Spijkenisse Medisch Centrum en bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis. “Dat het jaar 2015 werd afgesloten met een klein negatief resultaat was voorzien en bevestigt de noodzaak dat eind 2015 moest worden ingegrepen. Dat lijkt nu succesvol geweest te zijn”, aldus Langenbach.
    Ingezette en komende veranderingen
    Eind 2015 heeft een personele reorganisatie plaats gevonden die in mei van dit jaar is afgerond. Er is geen sprake van een nieuwe reorganisatie aangezien de prognose over 2016 positief is. Tevens wordt sinds 1 januari 2016 gewerkt in een nieuwe structuur onder leiding van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis, waarbij het zorgprofiel van het Spijkenisse Medisch Centrum ongewijzigd is gebleven.
    Het volledige persbericht: http://www.spijkenissemc.nl/nieuws/financieel-resultaat-spijkenisse-medisch-centrum-over-eerste-helft-2016-positief

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.