Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

DSW stelt premie op 108 euro per maand

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
DSW heeft zijn zorgpremie voor 2017 vastgesteld op 108 euro per maand. Ten opzichte van vorig jaar een stijging van 9,25 per maand.
DWSgebouw.rechtenvrij.jpg

Dit is een sterkere stijging dan in de Miljoenennota is voorspeld.

Stijging
Traditiegetrouw maakt DSW Zorgverzekeraar de premie voor de basisverzekering als eerste bekend. De jaarpremie voor DSW-verzekerden bedraagt volgend jaar 1.296 euro, overeenkomend met 108 euro per maand. Dit betekent een premiestijging van 9,25 euro per maand. Deze stijging is daarmee hoger dan de 3,5 euro die het ministerie van VWS in de Miljoenennota heeft voorspeld.

Minder aanspraak op reserves
Vorig jaar heeft DSW op jaarbasis per premiebetaler 145 euro aan de reserves onttrokken om de premiestijging te beperken. Om de reserves op een verantwoord niveau te houden, ziet DSW geen ruimte de reserves dit jaar nogmaals met hetzelfde bedrag af te bouwen. DSW zal in 2017 de reserves met een bedrag van 94 euro op jaarbasis per premiebetaler afbouwen. Dit is dus 51 euro op jaarbasis per premiebetaler minder dan in 2016. Dit verklaart een stijging van 51 euro per jaar, ofwel 4,25 euro van de premiestijging per maand.

Minister Schippers laat weten niet te willen reageren op de premiestijging. ‘Net als vorige jaren zullen we niet steeds op de afzonderlijke premie-bekendmakingen van de zorgverzekeraars reageren. We wachten het af tot alle premies bekend zijn.’

Patiëntenfederatie
Voor Patiëntenfederatie Nederland is de premiestijging ‘een koude douche’. Dianda Veldman: ‘Alle koopkrachtberekeningen gaan uit van een stijging van 3,50 euro. Dit is drie keer zoveel. Die koopkrachtberekeningen zijn dus niets meer waard. Ik ben benieuwd hoe de Tweede Kamer dit bij de Financiële Beschouwingen gaat oplossen. Het eigen risico blijft veel te hoog en nu ook nog deze enorme verhoging van de zorgpremie.’

Politiek
D66 vraagt het kabinet wat de stijging van de zorgpremie betekent voor de koopkracht van lage en middeninkomens. Pia Dijkstra wil weten hoe minister Schippers tot haar schatting is gekomen. Volgens SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten laat DSW zien dat de raming van het kabinet te rooskleurig was, ‘zo niet misleidend’. Kamerlid Reinette Klever van de PVV noemt de stijging ‘ongelofelijk’. Zij vindt dat de premie omlaag moet.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. DSW is sterk gegroeid de afgelopen jaren en heeft een deel van de reserves nodig om aan de solvabiliteiseisen te blijven voldoen. Kan dat deel van de reserves dus niet in de premies verwerken. Andere zorgverzekeraars hebben dat probleem niet of niet in die mate en kunnen dus met lagere premiestijgingen komen. Achmea zal wel wat verzekerden willen terugwinnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.