Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Wim Groot verwacht forse stijging zorgkosten

De beteugeling van de zorguitgaven was van tijdelijke aard. De komende jaren staan kostenstijgingen van circa 8 procent voor de deur, verwacht gezondheidseconoom Wim Groot.
Wim-Groot_450.jpg
Wim Groot: 'Afschaffen eigen risico ondermijnt solidariteit.'

Dat de zorgpremie harder stijgt dan het ministerie van VWS op Prinsjesdag had voorspeld, dat verrast Wim Groot niet. De hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht voorspelde een jaar geleden al dat het ministerie te optimistisch was. ‘De verzekeraars gaven een jaar geleden al aan dat wat hun betreft de bodem van de reserves in zicht waren. Ze hebben te maken met de strenge eisen van Solvency II en het strenge toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) daarop.’

Zorgkosten lopen op
Daar komt bij dat de zorgkosten nu al steeds verder oplopen. ‘Zorgaanbieders in de wijkverpleging geven aan dat het geld op is. Zorgverzekeraars hebben zorgplicht, dus ze zullen dat wel moeten bijpassen. In de ziekenhuizen speelt op sommige plekken hetzelfde. Daar lopen de wachttijden op. Ook daar zullen de verzekeraars over de brug moeten komen omdat ze zorgplicht hebben.’

Pyrrusoverwinning Edith Schippers
De stijging van de uitgaven zal de komende jaren doorzetten, denkt Groot. Hij verwacht groeicijfers van 7 tot 8 procent. Hij ziet een aantal oorzaken. ‘De babyboomgeneratie heeft steeds meer zorg nodig. De nieuwe geneesmiddelen zijn vaak een stuk duurder dan de oude. Die stijging is internationaal. Die kunnen we niet aan de grens tegenhouden. De beheersing van de zorguitgaven die minister Edith Schippers totstandgebracht heeft, is vooral te danken aan de nullijn bij de salarissen. Maar die is nu verlaten. De kostenbeheersing blijkt achteraf niet meer dan een Pyrrusoverwinning. Er is te snel gedacht dat het probleem van de zorguitgaven is opgelost. We moeten hard nadenken over manieren om die groei te beteugelen.’

Afschaffen eigen risico ondermijnt solidariteit
Afschaffing van het eigen risico in de zorg, zoals diverse politieke partijen in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen, lijkt Groot in dit licht gezien niet verstandig. ‘Dat leidt onvermijdelijk tot nog meer premieverhoging. Daarmee doe je wel een heel groot beroep op de solidariteit van de jonge generatie.’

Te hoge buffers verzekeraars
Verzekeraars zouden meer armslag hebben als DNB niet zo streng toezicht zou houden. Ironisch genoeg komt dat strenge toezicht door de Tweede Kamer, legt Groot uit. ‘De woordvoerders zorg willen altijd dat verzekeraars meer hun reserves aanspreken, maar de woordvoerders financiën eisen dat financiële instellingen – waaronder zorgverzekeraars – hogere buffers aanhouden. De DNB gaat verscherpt toezicht houden als de solvabiliteit beneden 150 procent van Solvency II komt. Om te voorkomen dat ze bij DNB op de pijnbank komen, houden zorgverzekeraars dus nog eens een extra marge aan. De reserves die zorgverzekeraars aanhouden, zijn veel te hoog in verhouding tot de financiële risico’s die ze lopen want die zijn vrij gering. Iedereen is in Nederland verplicht verzekerd en de risico’s voor dure patiënten verevenen ze onderling.’

Reactie DNB
De DNB laat desgevraagd weten dat er geen grens van 150 procent bestaat. 'Dat is een fabeltje dat altijd in de hersft weer de kop opsteekt. Wij kennen maar een grens en dat is de wettelijke grens van 100 procent solvabiliteit. Vanzelfsprekend vindt DNB het verstandig als financiële instellingen daarboven gaan zitten om risico's te beperken. Maar wij hanteren geen grens van 150 procent. Dat is de verantwoordelijkheid van het bestuur van zorgverzekeraars. Het gesprek over toezicht verschilt per verzekeraar.'

Eén reactie

  • Danordaan

    Hoe kan ik de rest van dit stuk nou serieus nemen als die 150% zo gemakzuchtig als waarheid wordt genoemd door dhr. Groot?

Of registreer u om te kunnen reageren.