Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Topman Zuyderland licht miljoenenverlies toe

Bestuursvoorzitter David Jongen: ‘We staan niet op omvallen maar we moeten niet nog eens twaalf miljoen in een jaar verliezen.’
David Jongen.foto nvz.jpg
Foto: NVZ ziekenhuizen

Woensdag maakte het ziekenhuis in Zuid-Limburg bekend dat het vorig jaar twaalf miljoen euro heeft verloren. Dit jaar loopt het verlies iedere maand met enkele tonnen op.  

Fusieziekenhuis Zuyderland
Zuyderland zat vorig jaar in het tweede jaar van de fusie. In 2015 fuseerden het Atrium Medisch Centrum en Orbis Medisch en Zorgconcern met elkaar. Aanloopverliezen zijn dan ingecalculeerd, zegt Jongen. ‘Het eerste jaar draaiden we tegen de verwachting in wel zwarte cijfers. In het tweede jaar dus niet. Op een verlies van zes miljoen was gerekend, dat hadden we ook zo afgesproken met de banken. Maar het werd twaalf miljoen euro.’

Tegenvallers
Jongen wijt het verlies aan ‘enkele tegenvallers’ die pas aan het eind van het jaar aan het licht zijn gekomen. ‘Onze uitgaven aan dure medicijnen bleken twee miljoen euro meer dan verwacht. Daar kwamen we pas in de laatste weken achter. We werken veel met add-on geneesmiddelen en dat maakt zo’n berekening ingewikkeld. Verder vond er in de eerstelijnsproductie radiologie en labonderzoek een enorme prijsdruk plaats. Die hebben we een beetje onderschat. Ook weer een tegenvaller van een paar miljoen.’

Een tegenvaller die niet alleen Zuyderland trof, maar wel onvoorzien kwam, was de verzekering tegen medische claims: ‘Onze verzekeraar Centramed confronteerde ons ineens met een premiestijging van een miljoen. Dat is veel als je noodgedwongen smalle marges aanhoudt.’

Zorgverzekeraars
Zelfs het jaarlijkse overstapcircus tussen zorgverzekeraars had flinke impact. ‘We kregen te maken met een meer dan verwachte verschuiving van patiënten van CZ naar VGZ. En met VGZ hadden we een plafond afgesproken. Drie miljoen voor niets geproduceerd.’ Jongen vertelt dat hij voor 2017 betere afspraken met VGZ wil maken.

Besparen
Zuyderland heeft een benchmark laten uitvoeren om inzicht te krijgen hoe efficiënt het werkt ten opzichte van omliggende ziekenhuizen. Daar verwacht Jongen effect van. Het ziekenhuis had bewust meer personeel aangenomen omdat er vanwege de fusie veel zaken moesten worden geregeld. Daar komt nu een eind aan: deze week is een vacaturestop afgekondigd voor in- en extern personeel. Noodzakelijke vacatures voor de patiëntenzorg worden wel ingevuld. Het ziekenhuisbestuur wil ook het management aan de top inkrimpen.

Ligduur
Jongen vertelt dat het ziekenhuis gaat sturen op ligduur. Die is flink opgelopen: de gemiddelde ligduur is 4,9 dagen. Dat komt hoofdzakelijk door de toestroom van veel oude, zieke mensen via de seh. ‘Het is echt waanzinnig druk geweest. In november vorig jaar moesten we vijf operaties afzeggen. Sinds januari zijn er al tachtig operaties uitgesteld. De mensen liggen hier langer, maar het levert voor het ziekenhuis niets op. Als we de gemiddelde ligduur met een half procent omlaag zouden kunnen brengen, bespaart dat al tussen de vijf en tien miljoen euro.’

Opletten
De komende maanden zal nauwlettend in de gaten worden gehouden of de maatregelen werken. Jongen verwacht nog geen ontslagen, maar sluit ze ook niet uit. Hij houdt goede hoop dat Zuyderland aan het eind van dit jaar ‘op de nul’ is aanbeland. ‘We staan niet op omvallen maar we moeten niet nog eens twaalf miljoen in een jaar verliezen.’

Of registreer u om te kunnen reageren.