Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Wijkverpleging heeft geen budgetprobleem’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het budget in de wijkverpleging is ‘ruim voldoende’, zegt Martin van Rijn. Aanbieders moeten met zorgverzekeraars in gesprek blijven om de werkdruk te monitoren en afspraken te maken over mogelijke personeelstekorten.
Geld stapels zorg.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat antwoordt staatssecretaris Martin van Rijn op Kamervragen over patiëntenstops in de wijkverpleging.

Tekorten
In zijn antwoorden gaat Van Rijn in op de tekorten in de wijkverpleging. Het beschikbare budget voor wijkverpleging is in 2017 ruim 400 miljoen euro hoger dan het budget in 2015. Volgens de staatssecretaris hebben zorgverzekeraars daarmee voldoende ruimte om de benodigde hoeveelheid wijkverpleging in te kopen. De zorgverzekeraars zouden hem hebben gezegd dat aanbieders aan de bel moeten trekken als de budgetplafonds ontoereikend blijken te zijn. Zorgverzekeraars hebben zorgplicht en moeten er dus voor zorgen dat er voldoende kwalitatief aanbod is voor hun verzekerden. Dit betekent ook dat de contractafspraken rekening moeten houden met de inzet van voldoende personeel. Aanbieders moeten met zorgverzekeraars in gesprek blijven om de werkdruk te monitoren en afspraken te maken over mogelijke personeelstekorten.

Akkoord
Inmiddels is ZN samen met de betrokken partijen van de wijkverpleging op bestuurlijk niveau een overleg gestart om het inkooptraject voor 2018 te verbeteren. Hier komen de knelpunten aan de orde en ook de arbeidsmarktproblematiek.  Volgens Van Rijn zijn de eerste signalen van de betrokken partijen positief. De staatssecretaris zal het traject ‘nauwlettend blijven volgen’ en ook met zorgverzekeraars in gesprek blijven om het belang van voldoende wijkverpleegkundige zorg te benadrukken.

Arbeidsmarkt
Het feit dat er steeds meer ouderen zijn die zorg nodig hebben, staat volgens Van Rijn los van de hervormingen van de zorg. De instroom van verpleegkundigen in de opleiding is al flink toegenomen. Ook wordt gewerkt aan een betere en slimmere inzet van het huidige personeel. Alle partijen dienen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid bij te dragen aan het oplossen van het  arbeidsmarktprobleem. Wanneer zorgverzekeraars de arbeidsmarktproblematiek meenemen bij de inkoop ontstaat volgens Van Rijn de ruimte voor stageplekken, tijd voor opleiden van jonge wijkverpleegkundigen en het op een interessante manier uit kunnen voeren van het vak.

Wachttijden
Van Rijn wil het probleem met de wachttijden regionaal gaan aanpakken. Uit een interne poll van V&VN onder 65 van de 83 ziekenhuizen blijken er op een totaal van 28.217 patiënten op dit moment 138 wachtenden zijn. Daarvan wacht de helft op wijkverpleging, meestal een of enkele dagen. De problemen hebben volgens hem met name te maken met het feit dat men elkaar in de keten sinds de veranderingen in de ouderenzorg nog niet altijd even goed weet te vinden en dat hernieuwde samenwerkingsverbanden moeten worden gesloten. 

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.