Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verpleeghuizen krijgen in 2018 435 miljoen euro

Verpleeghuizen krijgen er vanaf 2018 435 miljoen euro extra bij. Daarvan kunnen ze circa 7.000 extra personeelsleden aanstellen. Dat heeft demissionair staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vandaag 4 juli aan de Tweede Kamer laten weten.
RijnMartinvan300vws.jpg
Foto: VWS

Het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg gaat op termijn jaarlijks circa 2,1 miljard euro kosten. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) eind mei berekend. Eerder dit jaar was al eenmalig 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verpleeghuislocaties waar dat het hardste nodig is. Hier bovenop is in het kader van de voorjaarsbesluitvorming 2017 een extra bedrag van structureel 100 miljoen euro beschikbaar gesteld, als eerste stap waarmee alle verpleeghuizen hun kwaliteit kunnen verbeteren. Daar komt nu 335 miljoen euro structureel bij. Dat betekent dat er in totaal 435 miljoen extra beschikbaar is in 2018 ten opzichte van de oorspronkelijke begroting zoals afgelopen Prinsjesdag door het kabinet gepresenteerd.

Verpleeghuizen meteen aan de slag

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): ‘Met de nieuwe normen voor goede verpleegzorg die we begin dit jaar hebben vastgesteld, komt er meer tijd en aandacht voor bewoners. Extra nieuwe medewerkers in de zorg en de dagbesteding voor bewoners zijn daarvoor onmisbaar. We hebben in 2017 al extra geld beschikbaar gesteld maar 2018 mag natuurlijk geen verloren jaar zijn. Dat hebben we nu voor elkaar. Verpleeghuizen kunnen meteen aan de slag om mensen aan te nemen.’

Circa 7.000 zorgmedewerkers erbij

 Met de extra middelen kunnen vanaf 2018 circa 7.000 extra voltijdsmedewerkers (fte) in de zorg worden ingezet. Behalve het aannemen van nieuwe mensen, biedt ook het uitbreiden van kleine contracten van bestaande medewerkers grote mogelijkheden om snel extra handen aan het bed te krijgen. Op termijn wordt verwacht dat in de verpleeghuizen tot zo'n 40.000 fte aan extra medewerkers nodig zijn. Voor de instroom van zoveel nieuwe mensen zijn enkele jaren nodig, onder andere door krapte op de arbeidsmarkt en het vermogen van verpleeghuizen om hun organisatie hier op aan te passen. 10.000 fte per jaar na 2018 wordt realistisch geacht door het CPB.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.