Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea: stoppen met subsidiëren van zorgpremie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Achmea gaat stoppen met het kunstmatig laag houden van de zorgpremie door in te teren op het eigen vermogen. Dat heeft bestuursvoorzitter Willem van Duin bekendgemaakt op een toelichting op de halfjaarcijfers.
Willem-van-Duin-49Achmea400.jpg
Willem van Duin

Circa 4.250 euro per jaar heeft verzekeraar Achmea de afgelopen drie jaar gegeven aan zijn verzekerden om de stijging van de zorgpremie beperkt te houden. Dat kostte de verzekeraar in drie jaar 1,2 miljard euro. ‘We bieden de basisverzekering onder kostprijs aan en teren daarmee in op ons eigen vermogen. Voor een duurzaam model voor zorgverzekeringen is het niet houdbaar om de zorgpremie jaarlijks te subsidiëren. Als verzekeraar moet je over voldoende reserves beschikken om tegenvallers op te kunnen vangen’, aldus Willem van Duin, bestuursvoorzitter van Achmea.

Geleidelijke stijging zorgpremie

Wanneer Achmea gaat stoppen met het kunstmatig laag houden van de zorgpremie, liet Van Duin in het midden. De premie voor 2018 wordt pas op 1 november bekendgemaakt. Voor de premiestelling spelen enkele zaken een rol, zoals de ontwikkeling van de zorgconsumptie in 2017. Daarover heeft Achmea bij de kwartaalcijfers in september meer informatie. Daarnaast houdt Achmea rekening met wat andere partijen in de markt doen, want behoud van het marktaandeel, nu 30 procent, is een streven. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers in maart kondigde Van Duin al een premiestijging aan van circa 20 euro per maand voor 2018. Voor een kostendekkende premie zou zo’n verhoging de jaren daarna ook nog nodig zijn. Alhoewel dat ook afhangt van de samenstelling van het basispakket. Daarover beslist de politiek.

Winst op aanvullende zorgverzekering

De zorgonderdelen van Achmea – Zilveren Kruis, De Friesland, FBTO, Avéro Achmea, Interpolis, OZF, Prolife en Ziezo – presteren in 2017 beter dan in 2016. De bruto premieomzet over het eerste half jaar is in 2017 licht gestegen naar 13.310 miljoen euro (tegen 13.016 miljoen euro over het eerste half jaar van 2016). De hogere premieomzet is te danken aan een hogere premie en een stijging van het aantal verzekerden met 20.000. De bedrijfskosten zijn met 26 miljoen euro gedaald tot 234 miljoen euro, dankzij ‘verdergaande digitalisering en optimalisering van de bedrijfsprocessen’.
Het operationele resultaat op de basiszorgverzekering was in 2017 tot nu toe break-even. Op de aanvullende verzekeringen houdt Achmea wel geld over. Die dragen voor 29 miljoen euro bij aan het resultaat van Achmea. Dat gecombineerde resultaat, dus van alle bedrijfsonderdelen samen, bedraagt het eerste half jaar 223 miljoen. Dat is aanzienlijk beter dan in 2016, toen het schadebedrijf veel onkosten had door hagelschade in juni. De kosten over het hele bedrijf zijn met 8 procent afgenomen en de solvabiliteit is gestegen naar 185 procent.

‘Vereveningsstelsel is beste van de wereld’

Wat verder opvalt is dat Achmea een incidenteel negatief resultaat van 85 miljoen euro heeft behaald op de basisverzekeringen uit oude jaren. Toch laat Van Duin desgevraagd weten tevreden te zijn over de werking van het vereveningsstelsel, het systeem waarmee zorgverzekeraars de onverzekerbare risico’s met elkaar verdelen op basis van de samenstelling van hun bestand aan verzekerden. Verzekeraars met relatief veel ongezonde patiënten krijgen geld uit het vereveningsfonds, verzekeraars met veel gezonde mensen, die voor weinig zorgkosten zorgen, krijgen juist geld uit dit fonds. ‘We mogen als Nederland trots zijn op ons vereveningsstelsel, want dat is het beste in de wereld. Na afschaffing van de ex-post verevening kan het voorkomen dat je als verzekeraar voor verrassingen komt te staan.’ Van Duin vindt dat de curatieve ggz en de wijkverpleging goed risicodragend door verzekeraars kunnen worden uitgevoerd, omdat hij verwacht dat het systeem van verevening steeds beter gaat werken als dat is gebaseerd op meerdere jaren van zorgconsumptie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.