Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen blijven uitdijen

De grootste zorginstellingen blijven groeien. Maar naast de traditionele fusies komen ook alternatieve samenwerkingsverbanden op.
Zorginstellingen blijven uitdijen

Dat blijkt uit de top-100 van grootste zorgaanbieders die PricewaterhouseCoopers over 2007 heeft samengesteld voor vakblad Zorgvisie.

Aan de bovenkant zijn de academische ziekenhuizen gegroeid. Nummer één in de lijst – het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam – heeft zijn koppositie verstevigd met een omzet van bijna 932 miljoen euro (2006: 833 miljoen euro). De ondergrens van de top-100 ligt op een omzet van bijna 114 miljoen tegen bijna 105 miljoen euro het jaar daarvoor.

Espria

Het grootste zorgconcern anno 2008 is Espria dat in deze ranglijst nog niet is vertegenwoordigd. De politiek heeft de fusie van Evean, Philadelphia Zorg en corporatie Woonzorg Nederland tegengehouden, maar de samenwerking tussen deze drie reuzen is een gegeven. Evean, dat in 2007 is gefuseerd met GGZ Drenthe, is een bestuurlijke fusie aangegaan met gehandicaptenorganisatie Philadelphia Zorg en vormt de nieuwe organisatie Espria. Espria is op haar beurt een personele unie aangegaan met Woonzorg Nederland zodat het bestuur en de raad van commissarissen identiek zijn. De combinatie van de activiteiten is goed voor een omzet van 1,4 miljard euro, 38.000 medewerkers en 225.000 klanten.

Zorgcoöperatie Nederland

Tegenover de opmars van de megaconcerns staat de metamorfose die oude landelijke samenwerkingsverbanden doormaken. De Open Ankh (omzet 837 miljoen euro) is omgevormd tot een coöperatie, de Zonnehuis Groep (ruim 209 miljoen euro) heeft de banden tussen de aangesloten instellingen losser gemaakt en Carante (518 miljoen euro) is bezig met een heroriëntatie.

Bij Zorgcoöperatie Nederland, de opvolger van De Open Ankh, zijn momenteel elf instellingen in de gehandicaptenzorg en de verpleging en verzorging aangesloten. Over twee jaar zullen dat er naar verwachting een stuk of vijftien zijn. De aangesloten leden bepalen hun eigen zorgbeleid; voor centrale diensten, bijvoorbeeld op het gebied van ict, kunnen ze aankloppen bij het bureau van de coöperatie. Ook kunnen ze hun vastgoed inbrengen, maar dat is niet verplicht. De zelfstandigheid van de leden is in de nieuwe opzet groter dan in het samenwerkingsverband van De Open Ankh.

Zorginhoudelijke samenwerking

Dat is ook het geval bij de Zonnehuis Groep die ouderenzorg aanbiedt. Voorheen moest iedere aangesloten instelling voor een beslissing over het vastgoed en de financiering aankloppen bij de centrale organisatie. Dat maakte het niet gemakkelijk om lokaal samen te werken met andere partijen. In de nieuwe opzet is iedere organisatie financieel zelfstandig. De samenwerking vindt zorginhoudelijk plaats via gezamenlijke innovatieprojecten, een kenniscentrum en via opleidingen. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

‘Ziekenhuizen gaan veel vaker fuseren’

Geen toestemming voor fusie Espria

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.