Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Begrotingsdebat VWS in teken van marktwerking

De begrotingsbespreking van VWS is uitgemond in een debat over de wenselijkheid van marktwerking in de zorg. Minster Klink kwam in het debat met een speciale onderwijsbeurs voor zorgverleners. Staatssecretaris Bussemaker botste met de Kamer over de vermogenstoets in de zorg.
Begrotingsdebat VWS in teken van marktwerking

De Kamer maakt zich druk om het oprukken van economisch denken in de zorg. De SP keerde zich nogmaals ronduit tegen marktwerking in de zorg. Het CDA ziet daar wel de voordelen van: door meer vrije prijzen in de ziekenhuizen dalen de prijzen en worden wachtlijsten korter. CDA’er Jan de Vries hekelde tijdens het begrotingsdebat wel de neiging van zorgbestuurders om te veel in economische termen te denken, met winstuitkeringen, omzetmaximalisatie en te hoge inkomens. PvdA’er Eelke van der Veen stelde dat de kwaliteit van de zorg er niet automatisch op vooruit gaat als zorginstellingen met elkaar moeten concurreren. Volgens hem wijst de praktijk dat uit.

Kwaliteit in de zorg

CDA-Kamerlid Margreeth Smilde merkte op dat artsen kwaliteit nog lang niet altijd boven de eigen nering stellen. Daarom zouden prestaties van artsen met naam en toenaam gepubliceerd moeten worden. Met het publicatie van kwaliteitsrapporten op de website www.kiesbeter.nl, waar patiënten zorgaanbieders met elkaar kunnen vergelijken, zou duidelijk kunnen worden hoe ze het er vanaf brengen.

Beurs voor zorgpersoneel

De minster lanceerde tijdens de bespreking het plan om verzorgers en verpleegkundigen te helpen om zich verder te ontwikkelen. Dat kan volgens hem een baan in de zorg aantrekkelijker maken. Zorgverleners moeten met een speciale beurs een vervolgstudie kunnen beginnen. Coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie steunen het idee. Personeel behouden voor de zorg is hard nodig, stelt ook het kabinet, want er dreigt mede door de vergrijzing een groot tekort aan personeel

Vermogenstoets

Staatssecretaris Bussemaker weigert haar voorstel AWBZ-cliënten met vermogen meer te laten betalen in de ijskast te zetten. Het CDA riep haar daar tijdens het debat toe op, maar volgens de staatssecretaris slaat dit een gat in haar begroting. Het gaat om een voorgestelde maatregel die na 2009 jaarlijks 80 miljoen euro moet gaan opleveren, waarvan 60 miljoen komt van bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen. Een op de tien mensen die gemeentelijke hulp of AWBZ-zorg ontvangt, krijgt ermee te maken.

Ingrijpen AWBZ

Vooral regeringspartij CDA zit het voorstel hoog. Bussemaker zei de wet die dit regelt bijna klaar te hebben. De Kamer staat het dan vrij daar gaten in de schieten, maar moet zich volgens de staatssecretaris wel realiseren dat ze volgend jaar dan 40 miljoen euro tekort komt. Ze zei open te staan voor andere voorstellen, maar die zouden dan wel een alternatieve dekking moeten bevatten. Anders zou ze wellicht nog verder moeten ingrijpen in de AWBZ om geld binnen te halen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Bezuinigingen in AWBZ worden niet uitgesteld

Klink wil nalatigheid in epd-brief rechtzetten

Verzet tegen nieuwe regels voor lege kamers V&V

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.