Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders positief over kwaliteit zorg

Het nieuwe zorgstelsel, dat op 1 januari 2006 werd ingevoerd, heeft niet aantoonbaar tot een betere en toegankelijkere zorg geleid. De zorgverzekeraar let vooral op de prijs en is wat de kwaliteit van de zorg betreft niet kritischer dan in 2004.

Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn tweede Zorgbalans, de nationale monitor van de Nederlandse gezondheidszorg. Het percentage Nederlanders dat vindt dat het zorgsysteem goed functioneert, is na de stelselwijziging iets gedaald (van 45 procent naar 42 procent), maar drie op de vijf heeft er alle vertrouwen in bij een ernstige ziekte goede zorg te krijgen. Slechts 5 procent is daarover pessimistisch. Het instituut stelt dat de kwaliteit van de zorg in Nederland op veel onderdelen hoog is, maar niet veel beter dan in andere landen. De zorg is in Nederland toegankelijk en mensen die van de zorg gebruik hebben gemaakt, zijn positief over hun behandeling.

Verantwoorde zorg

De doelmatigheid en de beschikbaarheid van voldoende verplegend en verzorgend personeel blijven punten van zorg. Zo neemt Nederland wat de doelmatigheid betreft een middenpositie in. Er zijn landen waar minder mensen onnodig aan aandoeningen sterven, al geven die landen evenveel geld aan de gezondheidszorg uit als Nederland. In de Scandinavische landen sterven minder mensen binnen dertig dagen nadat ze voor een acuut hartinfarct, hersenbloeding of herseninfarct in het ziekenhuis zijn opgenomen. In Nederland is het aantal te vermijden ziekenhuisopnames laag, maar wie eenmaal in het hospitaal belandt, blijft er relatief lang. Bovendien zijn er grote verschillen in opnameduur tussen ziekenhuizen. (ANP)

Lees ook:

RVZ: ‘Fusies in zorg bevorderen kwaliteit’

Inspectie: kwaliteit verpleeghuizen is verbeterd

Nieuw instituut waarborgt kwaliteit Radboud

Zorgmonitor maakt kwaliteit inzichtelijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.