Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgboerderijen bezorgd om financiering

De toekomst van de zorgboerderij loopt gevaar. Dat stelt de Limburgse Land en Tuinbouw Bond (LLTB) als reactie op de geplande verschuiving van zorgtaken van de AWBZ naar de Wmo.
Zorgboerderijen bezorgd om financiering

De zorgboeren in Limburg hebben meestal een vaste afspraak met zorginstellingen, een constructie die vaak onderaannemerschap wordt genoemd. De zorgboerderij biedt de dagbesteding aan cliënten. Zij wonen in een huis van de instelling. Voor het aanbod van dagbestedingen krijgt een zorgboerderij een deel van de inkomsten via de instelling doorbetaald. Door de verschuiving van taken hebben sommige zorgaanbieders al gemeld dat zij minder gaan betalen aan de zorgboerderijen.

Financiering zorgboerderij

Volgens de LLTB is de combinatie tussen landbouw en zorg op dit moment bijna dertig procent goedkoper dan andere vormen van dagbesteding. De bond pleit voor de huidige manier van doorbetalen, ondanks de veranderingen in het zorgstelsel. Het leveren van een kwalitatieve dagbesteding zal niet lukken als de geldkraan voor een deel wordt dichtgedraaid, vreest de LLTB, die donderdag negen april een symposium organiseert over de toekomst van de zorgboerderij. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

'De grootste klappen vallen bij lichamelijk gehandicapten'
Kamerdebat over stopzetten zorg aan gehandicapten
Gehandicaptenkoepels vrezen bezuinigingen AWBZ
Uitstel fusie Amerpoort en Sherpa

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik wil graag een onderscheid maken in zorgboederijen. Ik zie in mijn omgeving teveel zorgboederijen die met zorg gestart zijn omdat de boederij zichzelf niet langer kon bedruipen... dit moet naar mijn mening direct gestopt worden, zorgboederijen zouden aan instellingen gekoppeld moeten zijn, geen cowboys in die markt...

Of registreer u om te kunnen reageren.