Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Salaris zorgbestuurder niet hoger dan 190.000

De salariscode van de koepelorganisaties van bestuurders (NVZD) en toezichthouders (NVTZ) is klaar. Bestuurders in de gezondheidszorg mogen straks niet meer verdienen dan 190.000 euro per jaar, met een uitloop tot 247.000 euro. Ook de beloning van interim-bestuurders wordt aan banden gelegd. Zij mogen straks maximaal een jaar aanblijven en 332.500 euro (175 procent van het bestuurderssalaris) verdienen.
Salaris zorgbestuurder niet hoger dan 190.000

De beloningscode van de NVZD en NVTZ strandde vorig jaar op een poging het salaris te maximeren op 220 duizend euro. Of interim-bestuurders, die zich altijd hebben verzet tegen een beloningscode, zich zullen neerleggen bij de norm, is volgens beide organisaties ‘niet relevant’. “Er zijn voldoende gekwalificeerde mensen om een interim-klus te klaren zonder dat daar een excessieve beloning tegenover moet staan”, zegt Jacques Gerards van de NVTZ vandaag in de Volkskrant.

Interim-bestuurders

Volgens NVZD-directeur Jan Aghina zou het ‘helemaal niet erg’ zijn als interim-bestuurders weer gewoon een vaste baan zouden aanvaarden. “Er moet een einde komen aan het gemak waarmee bestuurders naar huis worden gestuurd om plaats te maken voor dure interimmers.”

Bindende richtlijn

Volgens de beide organisaties is het voor het eerst dat er een bindende richtlijn is opgesteld voor de beloning van een interim-bestuurder. Volgens Gerards was die hard nodig omdat de ‘salariëring soms de spuigaten uitliep’.

Raden van toezicht

De raden van toezicht moeten de uiteindelijke beloning van nieuwe bestuurders vaststellen. Afhankelijk van de grootte van de organisatie en de mate van marktwerking in de sector kan een bestuurder maximaal dertig procent meer verdienen dan het maximumsalaris van 190.000 euro – de Balkenendenorm in 2010. Interim-bestuurders mogen 175 procent van dat salaris ontvangen omdat zij zelf voor hun pensioen moeten zorgen en soms tussen twee banen een tijd zonder werk zitten. Gemiddeld verdienen de circa elfhonderd bestuurders in de zorg nu 135.000 euro per jaar. “Zo excessief is die beloning dus niet”, zegt Aghina in de krant. “Maar alle aandacht gaat terecht uit naar die enkelingen die met tonnen naar huis zijn gestuurd.” (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Reacties op de code: 'Interim-zorgbestuurder verdient te veel'
Weblog: Interim-verlossers
NVZD: ook interim-bestuurders valt onder salariscode
NVZD: 'Geen sprake van 220.000 euro'
Nieuwe code voor beloning zorgbestuur

Administrator

7 reacties

 • no-profile-image

  bloeddonor

  Laten de raden van toezicht maar eens aantonen dat de bestuurders hun vaak exorbitante salarissen ook daadwerkelijk verdienen!!
  De topbestuurders van Sanquin Bloedbank zijn daar een duidelijk voorbeeld van.

 • no-profile-image

  Criticaster

  SCHANDE: Vijf ton voor ontslagen bestuurders Philadelphia
  De twee ontslagen topbestuurders van zorginstelling Philadelphia hebben forse vergoedingen gekregen. De financiële man, Theo Kralt, kreeg in oktober 328 duizend euro mee, bestuursvoorzitter Frits Brink 219 duizend euro. Dat blijkt uit het jaarverslag. Philadelphia stond bij hun ontslag op de rand van faillissement. Volkskrant, 29-5-2009
  WAAROM NATIONALISEREN WE DE ZORG NIET???

 • no-profile-image

  Barend Recht

  Waarom 190.000 en een uitloop naar 247.000.
  Wat is de motivering? En waar ligt de relatie met de (meer) nodige 'handen aan het bed'?

 • no-profile-image

  ex-dakloze

  Die norm bedragen mogen nog wel door-midden ook! Dan is er nog genoeg over voor een toch ook weer niet extreem belastende functie! Toch ?!

 • no-profile-image

  doeterniettoe

  Dubieus. Ogenschijnlijk mooie afspraak waarbij de creativiteit over het hoofd wordt gezien: bonussen die in een pensioenfonds worden gestort is zo een. Bezoldigde bijbaantjes die toegestaan worden, e.d.

 • no-profile-image

  kritikaster

  Een stapje op de goede weg....

Of registreer u om te kunnen reageren.