Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Speciaal boek moet verstandelijk gehandicapten helpen stemmen

Een speciaal verkiezingsboek moet verstandelijk gehandicapten helpen een keuze te maken voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 9 juni. Het boek is ontwikkeld door de Gemiva-SVG Groep en is gratis beschikbaar.
Speciaal boek moet verstandelijk gehandicapten helpen stemmen

Het Educatief Centrum voor Cliënten van de organisatie stelde het tweedelige boek samen. Het eerste deel legt de procedure uit en het tweede deel gaat over de programma’s van de verschillende partijen. De programma’s zijn hiervoor niet direct vertaald maar de auteurs geven informatie over een selectie van onderwerpen uit de programma's. In overleg met cliënten is gekozen voor de onderwerpen zorg, vervoer, natuur en milieu, veiligheid, werk en leefomgeving.

Derde editie

Verstandelijk beperkten hebben veel baat bij het boek, stelt Mariska van Klink, een van de auteurs. “We hebben het boek nu voor de derde keer samengesteld en we merken dat er veel gebruikt van wordt gemaakt. Begeleiders geven aan dat het goed werkt en ze komen met feedback. We hopen dat dit boek veel cliënten helpt om een bewuste keuze te maken.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Verkiezingsboek deel 1: Hoe gaat dat? (PDF)
Verkiezingsboek deel 2: Tweede Kamerverkiezingen 2010 (PDF)

Lees ook:

'Stempas op tijd aan gehandicapte geven'
'Stempassen van verstandelijk gehandicapten weggegooid'

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 reacties

 • no-profile-image

  janny de Haas

  ik wilde de verkiezingsboek openen en kreef een error
  ik zou deze toch graag in zien
  zou u deze kunnen door sturen naar
  jannyendep@gmail.com

 • no-profile-image

  Margriet

  Het boek vind ik een mooi initiatief. Dat het een derde versie is, verrast mij wel. We hebben leiding gevraagd of zij er een leuk cliëntenproject van kunnen maken. Over het bestaan van het boek, vernam ik niets, Het boek zou immers een prima leidraad kunnen zijn. Er zijn ook richtlijnen geschreven (VGN) op welke wijze omgegaan moet worden met de stemkaarten. Het hebben van stemrecht, wil helaas nog niet zeggen dat je werkelijk gebruik kunt maken van dat recht, eenvoudig omdat de kaart niet aangeboden is of al is weg gegooid. Kortom: we gaan maar weer eens op zoek. Er zullen nog veel stappen gezet moeten worden voordat we voldoende serieus genomen worden en daadwerkelijk onze stem mogen doen gelden.

 • no-profile-image

  jan bijker

  In het verkiezingsboek staat dat de Tweede Kamer en de Eersta Kamer samen de regeging van Nederland vormen. Ik dacht dat het anders lag

Of registreer u om te kunnen reageren.