Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'9000 mensen verliezen baan in ggz'

Zeker 9000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg gaan volgend jaar hun baan kwijtraken. Dat zegt GGZ Nederland-voorzitter Marleen Barth. "Dit massaontslag is een direct gevolg van de kabinetsbezuiniging van 600 miljoen euro", vertelt Barth.
'9000 mensen verliezen baan in ggz'

"We hebben het over ruim 10 procent van het budget in de geestelijke gezondheidszorg dat in een keer geschrapt wordt.'' Barth verwacht dat vooral zzp'ers en mensen met een flexcontract hun werk verliezen. "We weten dat over vijf jaar een tekort aan mensen gaat ontstaan. Het is zo cru om nu mensen te ontslaan, terwijl je weet dat ze binnen een paar jaar weer hard nodig zijn.''

Abvakabo FNV

Abvakabo FNV vindt de uitspraken van Marleen Barth van GGZ Nederland onbegrijpelijk en ongeloofwaardig. "Vorig jaar gaf GGZ Nederland nog aan dat het moeilijk is om geschikte mensen te vinden, nu moeten er ineens arbeidsplaatsen verdwijnen", zegt Elise Merlijn, bestuurder zorg van Abvakabo FNV. "In de toekomst ontstaan er door de hoge leeftijdsopbouw in deze sector tekorten. Wij kunnen ons dan ook niet voorstellen dat werkgevers nu afscheid nemen van medewerkers die straks keihard nodig zijn om goede geestelijke gezondheidszorg te kunnen verlenen. Abvakabo FNV gaat dan ook met instellingen in overleg en eist dat er goede afspraken worden gemaakt om mensen te behouden voor de zorgsector." (Zorgvisie - Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Ontslaggolf bedreigt ggz
NZa: ‘Geen vangnet nodig in ggz bij overgang naar dbc’s’
CZ: ‘Ggz moet nut bewijzen’

Annelies Vermeulen

4 reacties

 • no-profile-image

  Bureau W.D.Elbers

  Hoe is dat nou toch mogelijk, terwijl ik zit te springen om goed geschoolde krachten in de zorg, die als zzper willen werken.Het lijkt erop dat vraag en aanbod elkaar niet kan vinden.

 • no-profile-image

  JJ

  vreemd dat de FNV zich niet keert tegen de bezuinigingen, dat hoeven ze ook niet in de clinch met de werkgevers ...

 • no-profile-image

  huubke

  je moet maar denken er staan weer honderden te trappelen voor een baan bij de zorg!?

 • no-profile-image

  piet

  en wat denk je van mijn baan, die stat al jaren op de tocht!

Of registreer u om te kunnen reageren.