Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VUmc sluit deels door wateroverlast

Alle patiënten in bedden in het Amsterdamse ziekenhuis VUmc moeten vandaag weg. Zij gaan naar andere ziekenhuizen, omdat het VUmc door de gevolgen van wateroverlast niet langer kan garanderen dat alle voorzieningen blijven werken. Stroom, warm water en verwarming zijn nu niet stabiel. De bedoeling is dat iedereen voor middernacht naar een andere plek is gebracht. Volgens Wouter Bos, bestuursvoorzitter van het VUmc, gaat het om maximaal vijfhonderd patiënten.
VUmc sluit deels door wateroverlast
Foto: ANP

Vijf hartpatiënten moeten snel naar een andere omgeving. Op de kinderafdeling van de intensive care liggen twaalf pasgeboren kinderen. Alle ziekenhuizen in Amsterdam maken extra bedden vrij. Veel patiënten kunnen in het AMC terecht. Ook het mortuarium in de kelder is ondergelopen. De mensen die daar liggen worden eveneens elders ondergebracht. Volgens Bos zijn geen patiënten in gevaar geweest. Door de wateroverlast zijn er wel cruciale, infrastructurele onderdelen defect geraakt.

 

Evacuatie patiënten

De ontruiming van 339 patiënten van het VU Medisch Centrum in Amsterdam is dinsdagmiddag mondjesmaat begonnen. Onder anderen vijf patiënten hartpatiënten en twaalf pasgeboren kinderen van de kinderafdeling van de intensive care zijn naar het AMC gebracht. Verpleegkundigen rijden patiënten in rolstoelen naar buiten. De politie begeleidt ambulances met patiënten die met voorrang naar andere ziekenhuizen vervoerd moeten worden. Het AMC in Amsterdam heeft aan het einde van de dag maximaal 125 bedden beschikbaar voor patiënten van het VUmc, liet een woordvoerster weten. Dertig bedden zijn bestemd voor acute situaties en dertig bedden zijn bestemd voor kinderen. Het ziekenhuis heeft extra medewerkers ingezet om iedereen op te kunnen vangen.

 

Waterleiding

De breuk in de waterleiding ontstond dinsdagochtend in de buurt van de Amstelveensweg, in de buurt van het ziekenhuis. De openbare weg veranderde in een snelstromende rivier. Diverse straten kwamen blank te staan en zeker twee auto's gleden weg in verzakt wegdek. In de loop van de ochtend slaagde de brandweer en andere hulpdiensten erin om het lek te dichten.

Foto

 • VUmc sluit deels door wateroverlast
  Foto: ANP
 • VUmc sluit deels door wateroverlast
  Foto: ANP
 • VUmc sluit deels door wateroverlast
  Foto: ANP
 • VUmc sluit deels door wateroverlast
  Foto: ANP
 • VUmc sluit deels door wateroverlast
  Foto: ANP
 • VUmc sluit deels door wateroverlast
  Foto: ANP
 • VUmc sluit deels door wateroverlast
  Foto: ANP
 • VUmc sluit deels door wateroverlast
  Foto: ANP
 • VUmc sluit deels door wateroverlast
  Foto: ANP
 • VUmc sluit deels door wateroverlast
  Foto: ANP

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.