Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Samenwerking hard nodig voor opschalen e-health’

Nederland, Denemarken, Spanje en Schotland lopen in Europa voorop in de ontwikkeling van e-health. ‘Willen we e-health in heel Europa naar een hoger niveau brengen, dan moeten we elkaars goede voorbeelden kopiëren en nauw samenwerken. E-health is geen fantasieverhaal, het is nu aan het gebeuren’, zegt Paul Timmers, directeur digitale maatschappij, vertrouwen en veiligheid in de Europese Commissie.
‘Samenwerking hard nodig voor opschalen e-health’

Timmers praat donderdag tijdens een HIMMS-bijeenkomst over de eHealth Week over het nut van digitale toepassingen. Volgens hem maken e-health en m-health de zorg efficiënter en beter. Samenwerking en 'het vermijden van duplicaties' staan daarbij centraal. In een interview geeft hij zijn visie op e-health en vertelt over Europese ontwikkelingen als cyber security, m-health en uitwisseling van data.

Veiligheid voorop

Timmers legt uit dat beveiliging een belangrijk aandachtspunt is in Europa, zowel in als buiten de zorg. Hij wijst op incidenten in Amerika waarbij grote hoeveelheden patiëntdata gestolen zijn. 'Maar het gaat ook om de bescherming van gegevens op mobiele telefoons. Smartphones zijn steeds vaker gekoppeld aan grote systemen. Denk verder aan telemedicine. Wat gebeurt er met de patiëntveiligheid als de netwerken plat gaan?' Hoewel de werelden verschillen, ziet Timmers ook in andere sectoren soortgelijke problemen. 'De slimme en zelfrijdende auto's zijn in ontwikkeling en ook daar speelt veiligheid een grotere rol. De lessen uit verschillende sectoren proberen we zoveel mogelijk uit te wisselen.'

Mobiele gezondheidszorg

Medio 2014 verscheen de Green Paper on mobile health. 'Op de publieke consultatie verschenen circa 250 reacties van gebruikers, experts, bedrijven en de politiek. De reacties worden nu bekeken en verwerkt tot een gedragscode m-health met onderwerpen als goede bescherming persoonsgegevens, patiëntveiligheid en datakwaliteit. Het idee is om de gedragscode tegelijkertijd te presenteren met de aankomende wetgeving voor gegevensbescherming. Waarschijnlijk eind 2016.'

Europese uitwisseling van data

Om de mobiliteit van (patiënt)gegevens te vereenvoudigen, is een aantal Europese projecten opgezet. De elektronische identificatie (eID) is daar een van. 'Het is niet alleen een techniek, maar er zit ook wetgeving achter op Europees niveau. Het identificatiemiddel kan daardoor gebruikt worden in 28 staten en mag niet geweigerd worden vanwege de Europese rechtsgeldigheid.' Tegelijkertijd wordt in Europa gewerkt aan epSOS, een infrastructuur voor interoperabiliteit over de grenzen. Simpel uitgelegd kunnen burgers met deze vertaaldienst in het buitenland laten zien welke medicatie zij gebruiken. Buitenlandse artsen of apothekers zien dan bijvoorbeeld voor welke stoffen iemand allergisch is zodat zij het juiste medicijn kunnen verstrekken. 'De pilot van epSOS is afgelopen. We werken nu aan de volgende stap om de dienst 24/7 op Europees niveau aan te bieden. Het Radboudumc maakte onlangs bekend medische informatie over de grenzen te delen. epSOS zou een rol kunnen spelen voor de vertaling van informatie.'

eHealth week

De eHealth Week is het grootste jaarlijkse e-health-evenement van Europa en vindt in 2016 plaats in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Naast VWS en HIMSS Europe is de Europese Commissie een van de organisatoren.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.