Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen fraude bij Cordaan

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Cordaan heeft niet gefraudeerd met de registratie van de aanwezigheid van gehandicapten in dagbestedingscentra, blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. Twee andere interne onderzoeken pleiten de Amsterdamse zorgaanbieder vrij van fouten rond de zorg, maar geven wel aanleiding tot verbeteringen.

Aanleiding voor de onderzoeken waren publicaties in het dagblad Het Parool. Cordaan zou gehandicapten registreren als aanwezig, terwijl die in werkelijkheid op vakantie of ziek waren. De suggestie dat Cordaan zou sjoemelen om extra inkomsten te genereren blijkt niet te kloppen. Medewerkers hebben wel fouten gemaakt, maar van een doelbewuste poging om de zaak op te lichten was geen sprake.

Bekostiging dagbestedingscentra

De fouten hebben te maken met andere bekostiging van dagbestedingscentra die 2007 is ingegaan. Sindsdien krijgen gehandicaptenzorgaanbieders niet meer een bedrag per plaats per jaar, maar is er een vergoeding voor aanwezige cliënten. Daarvoor moeten medewerkers de aanwezigheid registreren.

Paar duizend euro

Op twee van de dertien dagbestedingslocaties van Cordaan zijn de regels niet goed toegepast. Daar werden cliënten die niet op kwamen dagen toch genoteerd als aanwezig. Op die twee centra zijn circa 120 cliënten. In een beperkt aantal daarvan is iets fout gegaan. Het zorgkantoor onderzoekt of Cordaan te veel geld heeft gekregen. Bestuursvoorzitter Eelco Damen: “Als dat zo is, betalen we dat terug. Het gaat naar verwachting hoogstens om een paar duizend euro.”

Foute diagnose huisarts

Twee andere interne onderzoeken pleiten de Amsterdamse zorgaanbieder vrij van fouten rond de zorg, maar geven wel aanleiding tot verbeteringen. Een intern onderzoek stelt dat het overlijden van een patiënt niet is terug te voeren op een opgelopen heupfractuur. Damen: “Het was de huisarts die naliet de juiste diagnose te stellen. Daarvoor heeft hij achteraf zijn excuses aangeboden. “Het is afschuwelijk dat deze mevrouw deze gang door de zorg heeft gemaakt. Dat is niet acceptabel. We ondernemen stappen om dat te voorkomen. Er komen betere afspraken over verantwoordelijkheden in de samenwerking tussen hulpverleners en we scherpen de protocollen aan.”

Schonere toiletten

De andere casus gaat over slechte omstandigheden op een dagcentrum voor verstandelijk gehandicapten. Bij het dagbestedingscentrum dat in opspraak raakte, moeten de toiletten schoner en de ventilatie moet beter.

Inspectie kijkt mee

Op de vraag of de slager niet zijn eigen vlees keurt, antwoord Damen dat beide incidenten direct zijn gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). “Bij beide onderzoeken kijkt de IGZ mee. De inspectie waardeert dat wij de problemen direct aanpakken. Als de inspectie aanleiding ziet voor nader onderzoek, zal ze die afweging ongetwijfeld zelf maken. Daarvoor hebben wij geen aanwijzing.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees het volledige interview met Cordaan-bestuursvoorzitter Eelco Damen in de Zorgvisie nieuwsbrief nummer 45 die vrijdag 6 november verschijnt.

Lees meer:

Fraude met declaraties bij Cordaan

SP: Honderd klachten over Cordaan

Bussemaker boos op Cordaan-bestuurder

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.