Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Algemene Rekenkamer hekelt ketenaanpak chronische zorg

In de periode van 2006 tot nu zijn maar weinig stappen gezet in de gezamenlijke aanpak van chronische aandoeningen. Dat is de kritische conclusie van de vandaag verschenen evaluatie van de Algemene Rekenkamer over de voortgang van ketenzorg voor chronische aandoeningen.
Algemene Rekenkamer hekelt ketenaanpak chronische zorg

Wat is er gebeurd met de beloftes die de minister van VWS in 2006 deed over de ketenaanpak van chronische aandoeningen? Vrij weinig, concludeert de Rekenkamer. Zorgverleners, zorgverzekeraars en het ministerie hebben sinds 2006 tot nu maar mondjesmaat stappen gezet op het dossier ketenzorg voor chronische aandoeningen. Volgens de Algemene Rekenkamer zijn de doelen die de minister in 2006 stelde om tot een betere gezamenlijke aanpak te komen bij lange na niet gehaald. Alleen bij diabeteszorg is concrete vooruitgang geboekt.

Veldpartijen

Volgens de Rekenkamer is de verwachting van de minister dat veldpartijen zelf hun rol in dit dossier zouden vervullen, niet uitgekomen. De Rekenkamer vindt dat de minister destijds harde afspraken had moeten maken. “Wij constateren dat integrale zorg bij chronische aandoeningen nog niet vanzelfsprekend tot stand komt. De uitvoering van beleid kenmerkt zich door een zekere vrijblijvendheid.”

Reactie Schippers

Met name zorgverzekeraars hebben de bal laten liggen. “Wij meenden dat de minister de zorgverzekeraars uitdrukkelijker moest aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor het bevorderen van de kwaliteit van zorg”, schrijft de Rekenkamer. “Dat paste destijds niet in zijn sturingsfilosofie.” In het rapport reageert huidig minister Schippers op deze conclusies door te stellen dat ze wat haar betreft enige relativering nodig hebben. Zij schrijft dat er in korte tijd wel veel is bereikt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees meer:

Bekijk het rapport van de Algmene Rekenkamer

NMa en NZa publiceren spelregels ketenzorg

Taskforce moet vergoeding chronisch zieken verbeteren

NZa breidt integrale bekostiging en ketenzorg uit

4 REACTIES

  1. de algemen rekenkamer weet ook niet van waar zij over praten hou toch op met dat gezeur bah mensen die chronis ziek zijn die kosten geld dat weet iedereen geef dat geld maar de mensen die wachtgeld hebben 75 duizend euro per jaar die hebben het hard nodig??????en laat de gewone man maar zitten
    klopt voor geen meter

  2. Lees alle reacties
  3. men kan daar niet op bezuinigen cronich ziek zijn en niet meer beter worden dat is triest ik vindt dat Hanz wel gelijk heeft.
    maar kijk verder uit met wat men zegt er kan niet daar op bezuinigen op het personeel schippers kijk uit met wat je gaat doen?

  4. Ehmm, tja, tja…eigenlijk zie ik het nu toch anders. Ik heb een briljant plan: laten we de hulpverleners gewoon datgene doen waar zij goed in zijn en we stemmen de fianciering daarop af ( en niet andersom). Krijg ik nu de nobelprijs voor de geneeskunde voor deze briljante gedachte?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.