Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Hof: ‘Zwangere op Terschelling beslist zelf’

Vrouwen mogen zelf beslissen of ze thuis bevallen of in het ziekenhuis, zegt het Europese Hof. Het besluit van Terschellinger huisartsen om thuisbevallingen niet langer te begeleiden, is dus strijdig met dit vonnis. Dat meldt de Leeuwarder Courant.
Hof: ‘Zwangere op Terschelling beslist zelf’

Dinsdag 11 januari besloten de huisartsen dat zwangere vrouwen op Terschelling naar het vaste land moeten om te bevallen. De reis naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zou langer zijn dan 45 minuten. Dat is de normtijd waarbinnen iemand in spoedgeval een ziekenhuis moet kunnen bereiken. Zowel de boot als de helikopter doet er langer over. De beslissing van de huisartsen zou zijn ingegeven door de plannen van minister Edith Schippers van VWS om de babysterfte bij bevallingen terug te dringen. Huisarts Willem Jan Groeneveld van Terschelling hoopt nu dat de Nederlandse overheid zorgt voor een beter transport van medische spoedgevallen.

Logeerfaciliteit

Vrouwen die bijna zijn uitgerekend kunnen van Terschelling naar Medisch Centrum Leeuwarden of naar Sneek. Een woordvoerder van het ziekenhuis in Sneek laat aan Zorgvisie weten dat het Antonius ziekenhuis denkt aan een logeerfaciliteit voor de zwangeren terwijl ze hun bevalling afwachten. Hiervoor zal het ziekenhuis overleg plegen met de huisartsen op de eilanden. (Zorgvisie - Carina van Aartsen)

Lees ook:

'Bevallingsverbod' op Vlieland en Terschelling
Maatregelen Schippers voor aanpak babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  oss

  sommige gynaecologen voelen zich bekwaam, maar bakken er niets van en worden vervolgens een medische misser op tv.

 • no-profile-image

  dorien

  bekwaam =bevoegd en bekwaam voelen is het belangrijkst dus vrouwen die bij een onbekwame huisarts willen bevallen denken niet goed na.Je moet jaarlijks behoorlijk wat bevallingen doen wil je je bekwaam blijven voelen.

 • no-profile-image

  Mama

  Schandalig dat die huisartsen dat weigeren. Ik denk dat het belangrijkste is dat een vrouw zo min mogelijk stress rond de bevalling heeft. En thuisbevallen geeft minder stress.

 • no-profile-image

  bill

  lol; in your face!

 • no-profile-image

  tjark reininga

  deze regering wil de zorgafhankelijke zeggenschap geven. benieuwd hoe zij dat in deze kwestie denkt te doen, want een behandelaar kan niet worden gedwongen om de bevalling te begeleiden.

 • no-profile-image

  Jos Vollebergh

  Natuurlijk mogen ze dat zelf beslissen. Ze zullen alleen niemand meer vinden om de bevalling te begeleiden! Dát mag je namelijk als hulpverlener wél beslissen...

Of registreer u om te kunnen reageren.