Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Hof: ‘Zwangere op Terschelling beslist zelf’

Mark van Dorresteijn
Vrouwen mogen zelf beslissen of ze thuis bevallen of in het ziekenhuis, zegt het Europese Hof. Het besluit van Terschellinger huisartsen om thuisbevallingen niet langer te begeleiden, is dus strijdig met dit vonnis. Dat meldt de Leeuwarder Courant.
Hof: ‘Zwangere op Terschelling beslist zelf’

Dinsdag 11 januari besloten de huisartsen dat zwangere vrouwen op Terschelling naar het vaste land moeten om te bevallen. De reis naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zou langer zijn dan 45 minuten. Dat is de normtijd waarbinnen iemand in spoedgeval een ziekenhuis moet kunnen bereiken. Zowel de boot als de helikopter doet er langer over. De beslissing van de huisartsen zou zijn ingegeven door de plannen van minister Edith Schippers van VWS om de babysterfte bij bevallingen terug te dringen. Huisarts Willem Jan Groeneveld van Terschelling hoopt nu dat de Nederlandse overheid zorgt voor een beter transport van medische spoedgevallen.

Logeerfaciliteit

Vrouwen die bijna zijn uitgerekend kunnen van Terschelling naar Medisch Centrum Leeuwarden of naar Sneek. Een woordvoerder van het ziekenhuis in Sneek laat aan Zorgvisie weten dat het Antonius ziekenhuis denkt aan een logeerfaciliteit voor de zwangeren terwijl ze hun bevalling afwachten. Hiervoor zal het ziekenhuis overleg plegen met de huisartsen op de eilanden. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Bevallingsverbod’ op Vlieland en Terschelling

Maatregelen Schippers voor aanpak babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.