Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Doden door fouten bij trombosezorg

Per jaar overlijden 25 mensen omdat er fouten zijn gemaakt in de trombosezorg. Dat blijkt uit een lijst die is opgemaakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Doden door fouten bij trombosezorg

Sinds oktober vorig jaar kreeg de inspectie 69 meldingen van incidenten. Uit onderzoek van het VPRO-radioprogramma Argos blijkt dat dat het vooral fout gaat door het verkeerd gebruik van antistollingsmiddelen of slechte communicatie tussen de zorgverleners. Het gaat op veel plaatsen mis: in ziekenhuizen, verpleeghuizen, psychiatrische instellingen of thuis bij de patiënt die onder controle staat van een trombosedienst.

Trombosezorg

In Nederland laten ongeveer 400.000 patiënten regelmatig hun bloed prikken om de INR-waarde te bepalen, een maat voor de stolling. Aan de hand daarvan wordt de medicatie vastgesteld. (anp)

Lees ook:

Samenwerking intrombosezorg moet beter
Miljoenen besparen in trombosezorg dankzij ict

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    criet

    door overmatig gebruik van bloedverdunners(asperientje!?) heb ik vaak, al zijn het onschuldige oppervlakkige bloedingen, grote(te) plekken geconstateerd!

  • no-profile-image

    Jürgen

    En wat nu specialisatie in de ziekenhuiswereld heet leidt straks tot betrokkenheid van meer partijen bij de behandeling van een patiënt en dus meer communicatiefouten...

Of registreer u om te kunnen reageren.